در این مطلب به نکات مقدماتی در مورد تعریف اینترنت اشیا و کاربردهای اینترنت اشیا پرداخته شده است و صرفاً هدف این بوده است که با سادهترین بیان و به شکلی غیرتخصصی، این مفهوم تشریح شود.
ما اینترنت را چند دهه است که میشناسیم. مجموعهای از کامپیوترها که به یکدیگر متصل هستند و با یکدیگر تبادل اطلاعات انجام میدهند.
البته چند دهه قبل، منظور از کامپیوترها، کامپیوترهای لابراتوراهای بزرگ تحقیقاتی و بعدها کامپیوترهای رومیزی بود.
مدت زیادی است که لپتاپها هم به جمع کامپیوترهای موجود در بستر اینترنت افزوده شدهاند.
موبایلها هم، وسایل دیگری بودند که مهمان بستر اینترنت شدند.
هر روز وسایل جدیدی، به اینترنت متصل میشوند. ساعتهای هوشمند نمونهای از این وسایل محسوب میشوند.
خودروها، سیستم روشنایی خانهها، یخچالها، چراغهای راهنمایی و رانندگی، همگی وسایلی هستند که به عنوان یک واحد مستقل به اینترنت افزوده میشوند.
کامپیوترها، دیگر الزاماً به آن شکل سنتی که ما میشناختیم صرفاً یک صفحه کلید و کیس و مانیتور نیستند.
آنها در قالب قطعات کوچک، میکروکنترلرها، تراشههای الکترونیکی و مودمها، در خانه و ابزارهای زندگی و محیط ما جاسازی شدهاند.
امروز، اینترنت را بیش از آنکه بتوان اینترنتِ کامپیوترها دانست، باید اینترنت اشیا نامید.
بسیار مهم است که تنوع وسایل و ابزارهای موجود در بستر IoT را به خاطر داشته باشیم.
قابلیتهای جدید اینترنت اشیا
اگر چه کامپیوترها، لپتاپها، موبایلها و ساعتهای هوشمند، در سالهای نخست سهم قابل توجهی از وسایل حاضر در فضای IoT را به خود اختصاص میدهند، اما به تدریج انبوهی وسایل جدید به مجموعه ابزارهای قبلی اضافه خواهد شد.
دستگاه آمازون اکو و نمونههای مشابه آن که توسط سایر سازندگان عرضه میشوند هم نمونهای از دستگاههایی هستند که در بستر IoT حضور جدی دارند.
همچنین، دوربینهای حفاظتی داخل ساختمانها هم نمونهی دیگری از ابزارهایی هستند که در بستر IoT حضور داشتهاند و البته به کمک تکنولوژیهای ارتباطی جدید، حضورشان پررنگتر هم شده است.
البته IoT را نمیتوان صرفاً به صورت اینترنتی با حضور اشیا تعریف کرد. اینکه غیر از کامپیوترها و موبایلها، وسایل دیگری هم وارد فضای اینترنت شدهاند، فرصتها، قابلیتها و البته تهدیدهای جدیدی هم ایجاد کرده است.
مفهوم اینترنت اشیا
قبل از شکلگیری و گسترش اینترنت اشیا، کامپیوترها و لپتاپها و سایر وسایل متصل به اینترنت، عموما به واسطهی انسان و به دستور انسان با یکدیگر رابطه برقرار میکردند. اما در اینترنت اشیا، بخش مهمی از رابطهها، بدون دخالت و حتی گاه بدون اراده و آگاهی و خواست انسانها انجام میشود.
به عنوان مثال، بسیاری از ما از Google Map استفاده میکنیم و این نرمافزار هم بهترین مسیرها را با توجه به فاصله و ترافیک نشانمان میدهد.
بخش قابل توجهی از کاربران گوگل مپ، به این نکته توجه نمیکنند که قسمت مهمی از پیشنهادهای ترافیکی گوگل، بر اساس اطلاعات دریافت شده از سایر گوشی های در حرکت در سطح شهر، محاسبه و استخراج میشود. این نکته به خودی خود، خوب یا بد نیست.
اما مهم است که هنگام استفاده از نرم افزارهایی از این دست، طعم و رنگ IoT را به خاطر بسپاریم:
دهها هزار گوشی موبایل در شهر ما، بدون اینکه با ما صحبت کنند یا وقت ما را بگیرند با یکدیگر و با چند صد دستگاه Server در نقاط مختلف جهان در ارتباطند و با محاسبههای گسترده و سنگین، میکوشند تک تک انسانها را به مسیری مناسبتر و با ترافیک کمتر هدایت کنند.
این کار در گذشته، وظیفهی انحصاری پلیس راهنمایی و رانندگی بود و الان شبکهی ارتباط بزرگ دیجیتال، به تدریج بار پلیس را در این زمینه سبکتر میکند.
در واقع پلیس راهنمایی و رانندگی، بیشتر به پلیس رانندگی تبدیل شده است و نیمهی اول وظیفه هر روز بیش از پیش، دیجیتالی میشود.
تعریف اینترنت اشیا
اینترنت اشیا، سیستمی از کامپیوترها، ماشینهای محاسبه، دستگاههای دیجیتال و مکانیکی، انسانها و حیوانات است که هر کدام با یک کد مستقل و به عنوان یک وسیلهی متمایز، در شبکه حضور دارند و سهم قابل توجهی از تبادل اطلاعات و رفتار و رابطه میان آنها، بدون دخالت و نظارت مستقیم انسان انجام میشود.
مقاله درباره اینترنت اشیا
اگر علاقهمند هستید در این زمینه، مطالعه تخصصیتر و عمیقتری داشته باشید، فایل زیر که توسط شرکت مکنزی تهیه شده میتواند مفید و موثر باشد.
البته این فایل، متعلق به سال ۲۰۱۵ میلادی است، اما به احتمال زیاد، محتوا و ساختار آن برای شما، کاملاً مفید و کاربردی خواهد بود.
Internet of Things – Beyond the Hype
به طور خاص، صفحهی ۳۵ تا ۹۷ میتواند آموزنده باشد که در آن به کاربردهای اینترنت اشیا در حوزههایی مانند فضای اداری، خانهها، صنعت حمل و نقل، کارخانهها و موارد دیگر پرداخته شده است.
و در انتها هم یک فیلم از زندگی با IoT در آینده ای نه چندان دور را می توانید مشاهده کنید.
لطفا اگر مثالهای دیگری در ذهن خودتان دارید که برای درک بهتر مفهوم اینترنت اشیا کمک کننده باشد با ما به اشتراک بگذارید.