زمانی که پروسه بهینهسازی سایت شروع میشود، معمولا سئو را به دو بخش سئو داخلی یا On Page SEO و سئوی خارجی یا Off Page SEO تقسیم میکنیم.
1. سئوی داخلی (On Page SEO)
• تمام کارهایی که داخل سایت و تحت کنترل و نظارت ما انجام میشوند.
2. سئوی خارجی (Off Page SEO)
• تمام اتفاقاتی که خارج از سایت رخ میدهند و ما مدیرتی بر روی آنها نداریم
سئو داخلی یا On Page SEO
سئوی داخلی یا On Page Seo یا On-site Seo یعنی مجموعه اقداماتی که داخل سایت انجام میدهیم تا در نتایج جستجو بهتر دیده شویم. از زمانی که تایتل یک صفحه انتخاب میشود تا زمانی که پست منتشر میشود ما درگیر سئو داخلی هستیم.
ما قبل از هر چیز باید یک سایت قدرتمند داشته باشیم که کاربر را جذب کند. این یعنی روی تکنینکهای On Page Seo وقت و انرژی بگذاریم تا سایتمان User Friendly باشد. اگر غیر از این باشد به نظر من سئو خارجی یا Off Page Seo مفهومی ندارد.
سایت ما اگر بهترین بک لینکها را هم داشته باشد اما کاربر را راضی نکند، لیاقت رتبه بالا را ندارد. سایتهای زیادی را میشناسم که فقط با تمرکز بر روی Off Page Seo و گرفتن بک لینک به تعداد زیاد، مدت کوتاهی در صفحه اول گوگل حضور داشتند. اما ماندگاری چندانی نداشتند و به سرعت ناپدید شدند.
سئو خارجی را اعتبار خودتان نزد سایر سایتها در نظر بگیرید. یعنی خارج از کسب و کارتان، چقدر در دنیای اینترنت محبوب هستید و چقدر برند شما قابل اعتماد است. حالا فرض کنید سئو داخلی سایت اعتبار خودتان نزد خودتان است. یعنی بهترین کارها را به خاطر خودتان انجام میدهید و کاری با دنیای بیرون ندارید.
از نظر گوگل تمام کاری که باید یک مدیر سایت انجام دهد سئو داخلی یا On Page SEO است. گوگل مفهومی به اسم سئو خارجی را درک نمیکند. گوگل یا هر موتور جستجو دیگری خرید بک لینک را قبول ندارد. نه تنها قبول ندارد بلکه به عنوان یک تخلف در نظر میگیرد. نظریه گوگل این است که اگر سایت شما ساختار مناسبی داشته باشد و در حوزه کاری خودتان تبدیل به یک منبع (Reference) شوید به صورت طبیعی سایتهای مختلف به شما لینک میدهند. اما در دنیای واقعی این بیشتر شبیه به یک خیال است. بسیار کم پیش میآید سایتی در مقاله خود به شما لینک بدهد.
اهمیت سئو داخلی یا On Page SEO بینهایت بالاست. من سایتهایی را میشناسم که تمرکز اصلی آنها روی سئو داخلی سایت بوده و بسیار هم موفق شدهاند. حالا که On Page Seo و اهمیت آن را درک کردیم، ببینیم گوگل چه معیارهایی برای رتبهبندی سایتها دارد و چه پارامترهایی مربوط به سئو داخلی است.
فاکتورهای رتبهبندی گوگل :
گوگل برای رتبهبندی سایتها از الگوریتمهای مختلفی استفاده میکند. الگوریتمها و تکنولوژیهایی که بسیار مناسب عمل میکنند. همین الان یک عبارت در گوگل سرچ کنید. مثلا سرچ کنید “سئو سایت” ببینید در چند ثانیه، چند صفحه برایتان پیدا کرد؟ به این فکر کردهاید که نتایج بر چه اساسی چیده میشوند؟ چرا یک سایت رتبه بهتری در نتایج جستجو (SERP) دارد؟
گوگل تقریبا 200 فاکتور برای رتبهبندی سایتها دارد. برخی از این فاکتورها ثابت شده هستند. تعدادی هم حدس و احتمال متخصصین. این را فراموش نکنید که برای رتبه بالا در گوگل فقط روی یک موضوع تمرکز نکنید. یعنی این درست نیست که فقط بک لینک بگیریم اما تولید محتوای درستی نداشته باشیم. رتبهبندی سایتها از ترکیب این 200 پارامتر ایجاد شده و رعایت هر کدام در موفقیت سایت ضروری است. من فاکتورهای گوگل را به چند دسته تقسیم میکنم.
-
فاکتورهای دامنه (Domain Factors)
-
فاکتورهای سئو داخلی (On Page Seo)
-
فاکتورهای سئو خارجی (Off Page Seo)
-
فاکتورهای فنی (Technical Seo)
ما در این مطلب صرفا مواردی که مربوط به On Page Seo هستند را بررسی میکنیم.
فاکتورهای رتبه بندی گوگل درباره سئو داخلی یا On Page SEO
کلمه کلیدی در تگ عنوان (Keyword In The Title Tag)
میدانیم که تگ عنوان چقدر مهم است. هم برای کاربر هم برای موتور جستجو. در واقع تگ Title یک سیگنال بسیار قوی درباره محتوای صفحه برای موتور جستجو ارسال میکند. از یک طرف هم کاربر عنوان جذاب را دوست دارد و اگر عنوانتان وسوسهکننده و البته واقعی باشد، شانس بیشتری برای کلیک دارید.
سعی کنید کلمه کلیدی را حتما در Title Tag قرار دهید. این کار شانس شما را برای رتبه گرفتن در آن کلمه کلیدی افزایش میدهد. در بعضی از CMS ها مثل وردپرس تگ تایتل صفحه به عنوان تگ H1 آن صفحه در نظر گرفته میشود.
کلمه کلیدی در متاتگ توضیحات (Keyword in meta description tag)
تگ توضیحات یکی از متاتگهای مهم و تاثیرگذار در سئو سایت است. برای یک سئو داخلی یا On Page SEO تمیز و مرتب باید هم کاربر را در نظر داشته باشید هم موتور جستجو. تگ دیسکریپشن هم مثل تگ تایتل نتیجه برد-برد دارد. یعنی هم توضیحات مفیدی درباره صفحه به کاربر میدهد که شانس کلیک بر روی عنوان را زیاد میکند. هم به موتور جستجو دید بهتری نسبت به صفحه شما میدهد.
سعی کنید از کلمه کلیدی در meta description استفاده کنید. با این کار برای موتور جستجو یک سیگنال دیگر ارسال میکنید که بهتر صفحه شما را درک کند. اما همانطور که همیشه گفتم و تاکید کردم افراط ممنوع. این کار اصلا پسندیده نیست و کاربر را آزار میدهد. نهایت یک یا دو بار در meta description از کلمه کلیدی خود استفاده کنید.
کلمه کلیدی در URL صفحه (Keyword in URL)
URL در بهینهسازی سایت تاثیرگذار است. URL آدرس کامپیوتری در شبکه اینترنت است که میخواهیم به آن دسترسی پیدا کنیم. پیشنهاد میکنم اگر ممکن است از کلمه کلیدی خود در URL استفاده کنید. به احتمال قوی وجود کلمه کلیدی در آدرس صفحه شما یک سیگنال مثبت برای موتور جستجو است.
استفاده از URL بهینهشده
همیشه سعی کنید کار را تمیز و مرتب انجام دهید. استفاده از یک URL مناسب میتواند در سئو تاثیرگذار باشد. از یک URL تمیز و کوتاه برای صفحات استفاده کنید. با اینکار هم خوانایی آدرس بالا میرود و بهتر در ذهن کاربر میماند. هم برای سئو سایت مفید است. به اصطلاح باید Seo-Friendly URLS را رعایت کنید.
تحقیقاتی نشان دادهاند که URL های کوتاه شانس بهتری برای کسب رتبه دارند.
استفاده از کلمات کلیدی در محتوا (keywords In Content)
دیگر اوضاع سئو مثل چند سال قبل نیست که یک صفحه ایجاد کنیم. تا جایی که میتوانیم کلمات کلیدی در آن صفحه بریزیم، هیچ ارزشی به کاربر منتقل نکنیم و رتبه خوبی هم در نتایج بگیریم. این روش نه تنها جواب نمیدهد بلکه باعث پنالتی شدن و سقوط سایت شما در نتایج میشود. من از keyword Stuffing متنفرم.
این کار هم موتور جستجو، هم کاربر را به شدت آزار میدهد.
اما هنوز هم باید از کلمات کلیدی در محتوای خود استفاده کنید. هنوز رباتهای گوگل آنقدر پیشرفت نکردهاند که خودشان تشخیص دهند محتوای شما نیاز کاربر را به طور کامل برآورده کرده است یا خیر. هنوز به کمک شما نیاز دارند. استفاده درست و به اندازه از کلمات کلیدی و ترکیب و تنوع این کلمات برای موتور جستجو بسیار مهم است. بهینهسازی برای یک کلمه کلیدی را فراموش کنید و از کلیدواژههای مختلف در متن و زیرعنوانهای خود استفاده کنید.
طول محتوای تولید شده (Content Length)
فرض کنید ربات جستجو هستید و قرار است دو وبسایت را برای یک کلمه کلیدی خاص رتبهبندی کنید. سایت اول در صفحه خود 150 کلمه داشته و از هیچ عکس یا ابزار چندرسانهای استفاده نکرده است. سایت دوم یک مقاله 3000 کلمهای نوشته که از چند تصویر، ویدئو، نمودار و اینفوگرافیک استفاده کرده و موضوع مورد نظر را تا حد ممکن توضیح داده است. شما به کدام سایت رتبه بهتری میدهید؟
گوگل امروزه به طول محتوای تولید شده اهمیت میدهد و دید بهتری نسبت به مقالات طولانی دارد. چون احساس میکند سعی دارید عمیقتر موضوع را بررسی کرده و تمام ابعاد آن را در نظر بگیرید. تحقیقات نشان دادهاند که صفحاتی که مفصل و جامع به یک موضوع پرداختهاند شانس خوبی برای رتبه گرفتن از گوگل را دارند.
البته 2 نکته مهم را فراموش نکنید :
- محتوای طولانی باید به همان اندازه قوی هم باشد. انتظار نداشته باشید با یک مقاله طولانی اما بیارزش نظر گوگل را جلب کنید. محتوا را طوری تولید کنید که تا جای ممکن جذاب باشد. یک محتوای طولانی اگر در خواننده کشش ایجاد نکند چندان موفق نیست. پس منظور ما از یک مقاله طولانی فقط پر کردن صفحه با چند کلمه نیست. بلکه باید نیاز کاربر را به کاملترین شکل برآورده کنیم.
- در این مورد استثنا هم وجود دارد و همیشه محتوای طولانی معیار رتبه بندی نیست. مثلا اگر یک صفحه در 300 کلمه بتواند نیاز کاربر را برطرف کند به همان اندازه مقاله 3000 کلمهای مفید است. برخی از سایتها نیاز به مطالب کوتاه و مفید دارند. مثلا صفحه دانلود نرمافزار X نیاز به کلمات زیادی ندارد و کاربر به دنبال لینک دانلود وارد آن صفحه شده است. اما صفحه معرفی نرمافزار X باید تا حد ممکن جامع باشد. چون کاربر میخواهد آن نرمافزار را درک کند و بشناسد.
محتوای تکراری (Duplicate Content)
اهمیت این موضوع در سئو داخلی سایت به حدی زیاد است که سعی میکنم مرتب تکرارش بکنم.
مثلا فرض کنید شما یک سایت آموزش موسیقی راه انداختهاید. اگر 3 صفحه با محتوای آموزش گیتار پاپ ایجاد کنید چند مشکل پیش میآید. اول اینکه این صفحات با هم رقابت میکنند و شانس کمتری برای موفقیت در نتایج جستجو دارند. بعد برای کاربر هم گمراه کننده هست که کدام صفحه واقعا مربوط به آموزش گیتار پاپ میباشد.
محتوای تکراری قاتل سئو سایت است. تمام زحمتهای شما را از بین میبرد و هیچ نتیجهای هم به همراه ندارد. در بهینهسازی سایت خود مراقب باشید تا در دام تکرار محتوا نیفتید.
استفاده از انواع چندرسانهای در تولید محتوا (Multimedia In Content)
با اینکه از زمان به وجود آمدن موتورهای جستجو محتوای متنی جایگاه ویژهای نزدشان داشتند، اما نباید انواع دیگر محتوا را دستکم بگیرید. عناصری مثل تصاویر گرافیکی، انیمیشن، ویدئو، اینفوگرافیک، فایل صوتی یا پادکست و غیره. استفاده از اینها به طور معجزهآسایی سئو سایت را بالا میکشد. کاربران با دیدن یک سری نوشته خالی خسته شده و احتمال اینکه کلا محتوا را کنار بگذارند زیاد است.
استفاده از ابزارهای مختلف انتقال محتوا کاربر را عاشق شما و محصولاتتان میکند. این در برندسازی و ماندگاری در ذهن کاربر هم نقش مهمی دارد. اگر محتوایی خاص و در عین حال قدرتمند تولید کنید احتمالا، برند شما در ذهن کاربر میماند و برای مشکلات بعدی هم به سایت شما مراجعه میکند.
بروزرسانی محتوا (Update Content)
سئو سایت فقط تولید کردن URL جدید نیست. اگر صفحات جدید که ایجاد میکنید ارزشی به مخاطب منتقل نکند، فقط دنیای اینترنت را با چند صفحه کمکیفیت پر کردهاید. گاهی باید به عقب برگردید و چیزهایی که تا امروز ساختهاید را مرور کنید. هیچچیز مثل یک محتوای آپدیت شده و بهروز برای کاربر جذاب نیست. شاید مقالهای دارید که در سال 93 نوشتهاید و امروز نیاز به یک سری تغییر دارد. پس حتما تغییرات را اعمال کنید. اگر این تغییرات کوچک باشند شاید به چشم موتور جستجو نیایند اما کاربر از مخاطب تازه لذت برده و سایت شما را به خاطر زنده بودنش تحسین خواهد کرد.
بهینهسازی تصاویر (Image Optimization)
تصاویر بخش جدا نشدنی از ساختار یک صفحه وب هستند. میدانید که گاهی تاثیر یک تصویر مناسب از چند خط محتوای متنی بیشتر است. باید عکسهایی که در سایت استفاده میکنید سئو شوند.
چند نکته مهم درباره سئو تصاویر را رعایت کنید :
- تا جای ممکن از تصاویر سبک و بهینه استفاده کنید
- درباره پسوندهای رایج تصویر مثل png، jpg، webp و غیره مطالعه کنید
- حتما و حتما محتوایی برای تگ ALT بنویسید
- از کلمات کلیدی مرتبط در تگ ALT استفاده کنید
- نام عکس را مرتبط انتخاب کنید و از آپلود تصاویری مثل img.png خودداری کنید
استفاده درست از تگهای عنوانبندی (Sub Headings)
در کل 6 تگ برای عناوین داریم که از H1 تا H6 به ترتیب اهمیت قرار گرفتهاند. پیش خودتان فکر نکنید فقط تگ H1 یک صفحه مهم است و باید بقیه را فراموش کنید. اصلا اینطور نیست.
ببینید اول بدانید که Heading Tags یا تگهای H برای ایجاد عناوین در صفحه به وجود آمدهاند. نه برای پر کردن آنها با کلمات کلیدی. این تگها به شما اجازه میدهند برای محتوای خود یک ساختار منظم ایجاد کنید تا خواننده به راحتی مقاله را بخواند. مثلا یک مقاله درباره آموزش برنامه نویسی را در نظر بگیرید. میتوان از این ساختار برای عنوانبندی استفاده کرد.
H1: آموزش برنامه نویسی
H2: توسعه وب
H3: پی اچ پی
H3: بوت استرپ
H2: توسعه موبایل
H3: اندروید
H3: آی او اس
این عکس استفاده درست از تگهای H را نشان میدهد که به صورت اصولی محتوا را بخش بخش کرده است.
یک مثال دیگر. اینجا H1 عنوان اصلی است. H2 زیرعنوان و H3 زیر زیرعنوان حساب میشود.
استفاده درست از برچسب (Tags) و دستهبندی (Category)
دو مفهوم دستهبندی و تگ در سئوی داخلی سایت نقشی کلیدی دارند. در واقع ساختار سایت شما و اسکلت تولید محتوای شما بر روی دستهبندی قرار میگیرد. باید یک دستهبندی مرتب و اصولی داشته باشید تا هم خودتان به راحتی سایت را مدیریت کنید، هم کاربران به راحتی در دستههای مختلف بگردند و از مطالب استفاده کنند.
در طرف دیگر هم Tag را داریم که مفهومی شبیه به دستهبندی دارد. از تگ هم برای گروهبندی استفاده میکنیم. اما نه به شکلی که دستهبندی را انجام میدهیم.
تگها زمانی وارد کار میشوند که شما دوست ندارید یک دسته جدید برای سایت ایجاد کنید اما مطالبی دارید که باید در یک گروه قرار بگیرند. اینجا یک Tag ایجاد کرده و آن پست را در تگ مربوطه قرار میدهید.
به نظرم کمی گنگ بود. در یک پست مجزا کامل درباره دستهبندی و تگها و تاثیر شگفتانگیزی که در سئو سایت دارند صحبت میکنم. فقط بدانید که اگر از این دو ابزار به خوبی استفاده کنید حال سایت شما بسیار خوب میشود.
لینکهای داخلی (Internal Links)
وقتی صحبت از اهمیت لینکسازی میشود احتمالا همه یاد Off Page Seo و بک لینک گرفتن از سایتهای مختلف میافتند. اما واقعا اینطور نیست. لینکهای داخلی هم به اندازه لینکهایی که از سایتهای دیگر میگیرید باارزش هستند. باید به درستی در صفحات مختلف سایت خودتان لینک بسازید و یک شبکه از لینکها در سایت خود ایجاد کنید. این کار چه مزیتی دارد؟
سایت خود را مثل بدن یک انسان در نظر بگیرید. لینکها نقش رگ را دارند که بخشهای مختلف سایت را به هم وصل میکنند. اولین نکته این است که کار ربات موتور جستجو یا Crawler راحت شده و به خوبی میتواند بین صفحات مختلف سایت شما بخزد. این کار تاثیر بسیار خوبی در ایندکس شدن صفحات دارد و موتور جستجو را بهتر با سایت شما آشنا میکند.
دوم اینکه کاربر به راحتی به صفحات مختلف سایت شما دسترسی پیدا میکند و میتواند از مطالب مفیدی که تولید کردهاید استفاده کند. هر چقدر کاربر بیشتر بین صفحات شما بچرخد و بخشهای مختلف سایت شما را ببیند، نرخ پرش (Bounce Rate) سایت کاهش پیدا کرده و موفقیت بیشتری در کسب رتبه خواهید داشت.
لینکهای خارجی (Outbound Links)
وقتی صحبت از لینک دادن به سایتهای دیگر میشود سئوکاران وحشت کرده و دوست ندارند اعتبار سایت خود را با دیگر سایتها تقسیم کنند. اما این نظریه درست نیست. دوست دارم لینک دادن را از این زاویه نگاه کنید :
- شما با لینک دادن به سایتهای همکار خود، در واقع تلاش میکنید دنیای اینترنت را گسترش دهید و به توسعه وب کمک کنید. این کار باارزش است.
- از طرف دیگر هم سعی دارید برای کاربر ارزش ایجاد کنید. شاید لینکی که در صفحه دادهاید برای کاربران شما بسیار مفید باشد. چرا باید یک محتوای خوب را از دیگران دریغ کنیم؟
- با هر لینک خارجی به سایتهایی که لیاقت دارند کمک میکنید رشد کنند. با این تفکر، یک روز میرسد که شما هم از دیگر سایتها لینک دریافت میکنید.
گوگل دوست دارد اینترنت را مثل یک شبکه بزرگ و به هم متصل ببیند. گوشهگیری و انزوا کمکی به رشد سایت شما نمیکند. از لینک دادن به سایتهای خوب نترسید. مطمئن باشید با اینکار نه تنها کاربرانتان از سایت فرار نمیکنند. بلکه بیشتر از قبل برای شما احترام قائل خواهند شد، چون لینکهای باارزشی را به اشتراک گذاشتهاید.
در این مطلب یکی از دو ستون اصلی سئو، یعنی سئو داخلی یا On Page Seo را بررسی کردیم. با اینکه تمام تلاشم ایجاد یک پست جامع بود اما مطالب به حدی زیاد بودند که مجبور شدم بعضی چیزها را حذف کنم. 14 فاکتور رتبه بندی سایتها که مربوط به On Page هستند را معرفی کردم. سعی میکنم هر چند وقت یکبار این لیست را آپدیت کنم و موارد بیشتر و جدیدتری به آن اضافه کنم.