در این مطلب قصد دارم در خصوص الگوریتم های گوگل و تاثیراتی که در کار متخصصین سئو دارد مواردی را بررسی بکنم ولی قبل از این که کار را شروع کنیم دوست دارم لیست زیر را بخوانید.
- روزانه بیشتر از ۲ میلیون پست با وردپرس منتشر میشوند.
- گوگل هر ثانیه 40 هزار جستجو را پردازش میکند.
- روزانه نزدیک به ۴ میلیارد جستجو (سرچ) در گوگل انجام میشود.
- سهم گوگل از سرچ در اینترنت نزدیک به 90 درصد است.
- 90 درصد کاربران دوست دارند بر روی نتایج ارگانیک (Organic) کلیک کنند تا نتایج مربوط به تبلیغات.
- 90 درصد کاربران در صفحه اول به نتیجه مطلوب خود میرسند و تنها 10 درصد کاربران سراغ صفحات بعد میروند.
- 67 درصد کاربران بر روی 5 جستجوی اول کلیک میکنند. یعنی تقریبا یک چهارم کاربران از 5 نتیجه اول میگذرند و نگاهی به ادامه لیست جستجو میاندازند.
- گوگل بیشتر از 200 فاکتور یا سیگنال یا پارامتر برای رتبهبندی سایتها دارد.
این اطلاعات ذهن شما را برای ادامه کار شفاف میکنند. وقتی کاربر دست به کار شده و در گوگل سرچ میکند، یک عملیات پیچیده انجام شده و نتایج معمولا در کسری از ثانیه به کاربر نشان داده میشود. اما پشت این عملیات پیچیده دقیقا چیست؟
گوگل به کمک الگوریتمهای متنوع خود که معروف به الگوریتم های گوگل هستند، Query مربوطه را از کاربر گرفته و با بررسی پارامترهای مختلف یک لیست از نتایج را لیست کرده و به او نشان میدهد.
این الگوریتم های گوگل هستند که به رتبه بندی معنی می دهند. به خاطر وجود همین الگوریتم های قدرتمند است که امروز گوگل بهترین و موفقترین موتور جستجوی دنیاست. در این پست به معرفی الگوریتم های گوگل میپردازیم.
الگوریتم چیست؟
الگوریتم یادگار خوارزمی ریاضیدان و دانشمند ایرانی است. الگوریتم یعنی انجام یک سری از دستورالعملها به مدت محدود و به منظور حل مسئله. در علوم رایانه الگوریتم بسیار مهم بوده و به معنای یک روال محاسباتی است که Input را دریافت کرده و با انجام محاسبات مربوطه Output مناسب را تولید میکند.
الگوریتم گوگل چیست و چطور کار میکند؟
گوگل در بلاگ خود نوشته وقتی شما جستجویی انجام میدهید، به دنبال جواب هستید. نه یک میلیارد صفحه در نتایج. پس باید یک سیستمی وجود داشته باشد که بین صفحات ایندکس شده مرتبط ترین و مفیدترین نتایج را به شما نشان دهد. دقت کنید که گوگل دقیقا از این دو کلمه (useful and relevant) یعنی مفید و مرتبط استفاده کرده است که این کار بسیار حساس را الگوریتم های گوگل انجام میدهند.
در یک کلام، الگوریتمهای گوگل یک سری محاسبات ریاضیاتی پیچیده هستند که به زبان ساده یک جستجو هدفمند را برای کاربر ممکن میسازند.
امروز وارد باغ وحش جذاب گوگل شده و با تک تک حیوانات دوستداشتنی آن آشنا میشویم. هر وبمستر یا صاحب سایتی باید این الگوریتمها را بشناسد و مراقب باشد که سایتش این حیوانات دوست داشتنی را خشمگین نکند. هر وب مستری باید حداقل یک درک کلی از الگوریتم های گوگل داشته باشد.
یک سئوکار یا یک صاحب کسب و کار که مدیریت سایتی را به عهده دارد، باید بطور مرتب مطالعه کرده و به روز باشد. گوگل گاهی به صورت روزانه (Daily) الگوریتمهایش را آپدیت میکند. بنا به گفته سایت معتبر Moz گوگل سالانه 500 تا 600 بار الگوریتمهایش را تغییر میدهد. گاهی این تغییرات بسیار کوچک هستند و تاثیر خاصی در SERP نمیگذارند. گاهی تغییرات به حدی جدی هستند که نتایج را زیر و رو میکنند. پس مطالعه و درک نحوه عملکرد الگوریتم های گوگل و تاثیری که در سئو سایت و رسیده به صفحه اول گوگل دارند یک امر ضروریست.
لیست الگوریتم های گوگل
در ادامه 13 الگوریتم مهم گوگل را با هم بررسی میکنیم.
1 – الگوریتم پاندا
Google Panda یکی از معروفترین الگوریتم های گوگل و یک ناجی واقعی برای محتوای غنی و عالی است. بعد از پاندا، تولید محتوا و نویسندگی در دنیای وب معنی جدیدی پیدا کرد. گوگل، پاندا را به کار گرفت تا کیفیت صفحات وب را بر اساس محتوایشان بسنجد. پاندای گوگل وظیفه دارد با محتوای ضعیف بجنگد و سایتهایی که محتوای بیکیفیت تولید میکنند را جریمه کند.
محتوای بیکیفیت چیست؟
محتوایی که هیچ ارزشی به کاربر منتقل نکند. پاندا از محتوای تکراری و کپی شده متنفر است. پاندا از محتوای اسپم متنفر است. پاندا رابطه خوبی با Thin Content یا محتوای ضعیف ندارد.
اما یک سوال مهم و آن اینکه واقعا منظور از Thin Content که گاهی محتوای نازک هم ترجمه میشود چیست؟ در لیست زیر انواع محتوای ضعیف را نوشتهام.
- Duplicate content یا محتوای تکراری
- تولید محتوای خودکار (توسط ربات)
- Doorway pages (در حالت کلی صفحاتی که یک در پشتی به صفحات دیگر که مقصد کاربر نیستند میزنند)
- کپی محتوا از یک سایت دیگر (گاه با تغییرات بسیار جزئی)
- و ختم کلام: هر محتوایی که منحصر به فرد و مفید نباشد.
اوایل پاندای گوگل، فقط یک فیلتر در الگوریتم هسته گوگل بود. اما در سال 2016 به صورت یک الگوریتم مجزا و تاثیرگذار کارش را دنبال کرد. اگر در سایت خود از سرقت ادبی، محتوای کپی، Duplicate content، Keyword Stuffing و سایر کارهایی که مربوط به تولید یک محتوای بیارزش یا کمارزش هستند استفاده میکنید، باید مراقب خشم پاندای گوگل باشید.
پاندا سایتهایی که سئو داخلی یا On Page SEO قویای دارند را دوست دارد.
2 – الگوریتم پنگوئن
میدانیم که بک لینک یک سیگنال جدی در سئو خارجی یا Off Page SEO هستند. اما فراموش نکنید که بک لینک در حالت عادی باید به صورت طبیعی کسب یا به اصطلاح Earn شود. نه اینکه ساخته شده یا Build شود.
زمانی که مدیران سایتها فهمیدند گوگل برای رتبهبندی به بک لینک اهمیت ویژهای میدهد، شروع به خرید بک لینک از سایتهای مختلف کردند. به این امید که گوگل به خاطر تعداد بالای بک لینک هایشان رتبه خوبی نصیبشان کند. پس لینکسازی افراطی یا لینکسازی اسپم به صورت گسترده مورد استفاده قرار گرفت.
اینجا بود که گوگل پنگوئن را استخدام کرد تا حواسش به لینکها باشد. میدانیم که برای هر موتور جستجوی وب مثل گوگل، لینک ها نقش بسیار مهمی دارند.
گوگل به کمک لینکها سایتها را دنبال میکند. اما اگر متوجه بشود که سعی دارید از قدرت لینک ها سواستفاده کنید و رتبه واقعی خود را تغییر دهید پنگوئن را خبر میکند.
از سال 2016 پنگوئن به هسته اصلی الگوریتم گوگل اضافه شده و به صورت بیدرنگ یاReal Time عمل میکند. یعنی بر خلاف پاندا میتواند بلافاصله سایتی که بکلینکهای بیکیفیت دارد را پنالتی کند. این سرعتعمل در واکنش پنگوئن یک نکته مثبت هم دارد. این که به همان سرعت هم میتوان دلش را بدست آورد و با اصلاح رفتار سایت، دوباره به روزهای قبل بازگشت. پنگوئن یکی از جدیترین و دلسوزترین الگوریتم های گوگل است.
پنگوئن گوگل چه زمانی احساس خطر کرده و وارد کار میشود؟
پنگوئن گوگل باهوش است و لینکسازی طبیعی و عادی را در دنیای وب را دوست دارد و زمانیکه با هر یک از موارد زیر برخورد کند احساس خطر کرده و اقدام میکند.
- لینک گرفتن از سایتهایی با اعتبار (Quality) کم و به تعداد زیاد
- لینک گرفتن از سایتهای غیرمرتبط به تعداد زیاد
- خرید بک لینک
- لینک گرفتن به تعداد بسیار زیاد بر روی یک Anchor Text خاص
- Over Optimization یا بهینهسازی افراطی
پس سعی نکنید با ساختن لینکهای فراوان نتایج جستجو را عوض کنید. اینجاست که پنگوئن گوگل دست به کار شده و سایتتان را جریمه میکند.
به طور مرتب لینکهای ورودی و خروجی سایت را بررسی کنید. هیچوقت فراموش نکنید که کیفیت بک لینک بسیار بسیار باارزشتر از کمیت آن است.
3 –الگوریتم مرغ مگس خوار
این یکی از جذابترین و مفیدترین الگوریتم های گوگل است. گوگل به خاطر 2 چیز اسم این الگوریتم را مرغ مگس خوار گذاشت. یکی Speed (سرعت) و یکی هم accuracy (دقت) است.
چند سال قبل که در گوگل جستجویی انجام میدادم (تقریبا سالهای 2010 و 2011)، هنوز یادم هست که چطور گوگل نتایج عجیب و غریب و دور از انتظار برایم لیست میکرد. هنوز هم اگر با موتورهای جستجو ضعیف کار کنید خاطرات آن روزها برای شما هم زنده شده و متوجه منظورم خواهید شد. اما امروز گوگل به خوبی Query کاربر را تحلیل کرده و نتایجی مفیدی برایش لیست میکند. این نتایج مرتبط و دقیق را تا حد زیادی مدیون الگوریتم مرغ مگس خوار هستیم.
این پرنده گوگل، تلاش میکند تا نتایج جستجو را بر اساس هدف جستجو لیست کند. نه بر اساس هدف کلمه کلیدی.
به کمک مرغ مگس خوار، گوگل عمیقتر عبارات جستجو شده را بررسی میکند و کلمات مترادف را در آنالیز خود جای میدهد.
اوج هنر مرغ مگس خوار زمانی نمایان میشود که یک عبارت طولانی یا یک عبارت محاورهای یا یک عبارت پرسشی را در باکس سرچ وارد میکنید. اینجا گوگل با قدرتی که از الگوریتمش میگیرد مرتبطترین نتایج را با توجه به هدف کاربر به او نشان میدهد. نه فقط کلمات کلیدی که در عبارت به کار رفته است.
همین الان امتحان کنید و در گوگل سرچ کنید “چگونه سایت خود را روی هاست قرار دهیم“. این عبارت را جستجو کنید و نتایج را تحلیل کنید. جالب است. ببینید گوگل چطور سعی میکند مفهوم پشت عبارت کاربر را بررسی کند. کار مرغ مگس خوار دقیقا همین است.
برای اینکه مرغ مگس خوار دوستتان داشته باشد، به یک کلمه کلیدی خاص وابسته نباشید. ترکیب کلمات کلیدی مختلف را در متن خود بگنجانید.
4 – الگوریتم دزد دریایی
Pirate یا دزد دریایی گوگل، عاشق حقوق کاربران است. این الگوریتم به شدت مخالف انتشار رایگان یک اثر پولی است (فیلم، کتاب، موسیقی و غیره). دزد دریایی گوگل وظیفه دارد سایتهایی که قانون کپی رایت را نقض میکنند جریمه کند. این الگوریتم در حالت کلی ساختار سادهای دارد. شاید بتوانیم در دو مرحله زیر الگوریتم را خلاصه کنیم:
- بگرد و سایتهایی که کپی رایت را نقض میکنند پیدا کن
- رتبه آن سایتها را کاهش بده
در ایران متاسفانه به راحتی حق یک اثر زیر پا گذاشته میشود. حالا چطور از دست دزد دریایی گوگل در امان باشیم؟
به هیچ وجه محتوای کسی را بدون ذکر منبع آن منتشر نکنید. همین و بس
5 – الگوریتم کبوتر
گفتیم که گوگل بیشتر از ۲۰۰ پارامتر برای رتبهبندی سایتها دارد. اما هیچوقت هیچ صحبتی از location کاربر نبود تا اینکه سر و کله کبوتر گوگل پیدا شد. این الگوریتم به زیبایی ۲ محصول گوگل را به هم ربط داد. یکی google search و یکی هم google map. کبوتر یک فرصت عالی برای نشان دادن کسب و کارهای محلی به کاربران محلی است.
بعد از این آپدیت گوگل سایتهای دایرکتوری بسیار محبوب شدند. دایرکتوریها سایتهای مرجعی هستند که دیگر سایتها را بر اساس دستهبندی تفکیک میکنند.
ظاهر جستجو هم تغییرات جالبی داشت. در جستجوهای محلی گوگل باکسی به شما نشان میدهد که به پک سه تایی معروف است.
6 – الگوریتم موش کور
شاید یاد کبوتر افتاده باشید. اما الگوریتم موش کور تمرکز بیشتری روی جستجوی محلی بر اساس مکان کاربر و آدرس بیزینس دارد. این الگوریتم بیشتر با صاحبان کسب و کار و کسانی که حساب Google My business دارند سر و کار دارد.
بعد از Possum گوگل نتایج متنوعتری بر اساس موقعیت فیزیکی کاربر به او نشان میدهد. یعنی هر چقدر شما از لحاظ فیزیکی به یک کسب و کار نزدیک باشید، شانس بیشتری برای دیدن آن برند در نتایج جستجوی محلی دارید.
7 – الگوریتم Mobilegeddon
تلفنهای هوشمند زندگی ما را متحول کردند. شاید تا چند سال قبل بهینهسازی سایت برای موبایل خنده دار بود، اما امروز یک امر ضروری به حساب میآید.
گوگل در سال 2015 زنگ خطر را به صدا در آورد و به صاحبان سایت اخطار داد که وب سایت خود را طوری طراحی کنند که در صفحات نمایش کوچک مثل موبایل یا تبلت به خوبی دیده شود. امروزه ریسپانسیو (responsive) بودن سایت امری اجباریست.
گوگل اسم این الگوریتم را Mobilegeddon گذاشت و چالش مهمی در دنیای وب شکل گرفت. به نظرم 21 آپریل 2015 روز مهمی برای سایتها بود. چون گوگل رسما در بلاگ خود اعلام کرد که ما صفحات بهینه شده برای موبایل را در جستجوهایی که در موبایل انجام میشود، به عنوان یک امتیاز مثبت در نظر میگیریم.
البته در همان مقاله گوگل اشاره کرد که بهینه کردن سایت برای موبایل یکی از چندین سیگنال رتبهبندی سایتهاست و ممکن است سایتی که برای Query کاربر محتوای عالی دارد اما Mobile Friendly نیست، در نتایج جایگاه بهتری داشته باشد.
دقت کنید که آپدیت Mobilegeddon موارد زیر را شامل میشود:
- نتایج جستجو فقط در موبایلها تحت تاثیر قرار میگیرد.
- نتایج جستجو تمام زبانها را شامل میشود و محدود یک ناحیه خاص نیست.
- تک تک صفحات جدا جدا رتبهبندی میشوند.
اگر سایت شما برای موبایل بهینه نیست نگران نباشید. به محض تغییر ساختار سایت و طراحی نسخه ریسپانسیو، صفحات دوباره ایندکس شده و امتیاز Mobile Friendly را خواهید گرفت.
8 – الگوریتم Rank Brain
مغز متفکر گوگل الگوریتم رنک برین است. این الگوریتم به کمک هوش مصنوعی (Artificial intelligence) و یادگیری ماشین (Machine Learning) به پردازش نتایج جستجو کمک میکند.
Rank Brain یک برنامه کامپیوتری است که بین میلیاردها صفحهای که در گوگل ایندکس شده، مرتبطترین آنها را با Query کاربر پیدا میکند. گوگل در زمان رونمایی از این الگوریتم، آن را سومین پارامتر تاثیرگذار در رتبهبندی اعلام کرد.
به طور خلاصه رنک برین میفهمد یک صفحه درباره چیست. آن صفحه را با Query کاربر ارزیابی میکند و به مرور خودش را بهتر میکند. این الگوریتم پارامترهای تاثیرگذار مطرحی که در بخش آموزش سئو داخلی یا On page SEO مطرح کردیم را لحاظ میکند.
چیزهایی مثل لینکها، استفاده از کلمات کلیدی و غیره. اما خودش هم ساختاری دارد که اهمیت صفحات را تشخیص دهد بمانند مواردی مثل نرخ پرش (Bounce Rate) و غیره.
Rank Brain شبیه به مرغ مگس خوار است. دوست دارد مفاهیم پشت جستجو را بررسی کرده و رفتار کاربر را درک کند. همچنین علاقه زیادی به رشد و یادگیری دارد. رنک برین هر روز خودش را با توجه به رفتار کاربران تغییر میدهد.
9 – الگوریتم گورخر
وقتی فروش اینترنتی و فروشگاههای اینترنتی پا به عرصه گذاشتند، کسی فکر نمیکرد رقیب خطرناکی برای فروشگاههای فیزیکی باشند. اما امروز گردش مالی سایت Amazon به تنهایی نشان میدهد که خرید اینترنتی تبدیل به یک بخش مهم از زندگی ما شده است.
در کشور ما فروشگاههای مطرحی مثل دیجی کالا عموم مردم را با خرید اینترنتی آشنا کردند. فروشگاههای مجازی حساسیتهای خاصی دارند. چون کاربران قرار است به سایت اعتماد کرده و اطلاعات کارت بانکی خود را در این وبسایت وارد کنند. اینجا بود که گورخر گوگل تصمیم گرفت وارد شود.
الگوریتم گورخر یک ماموریت مهم داشت. پاکسازی دنیای وب از فروشگاههای بیکیفیت و ناامن که ممکن بود تجربه یک خرید امن و جذاب را از کاربر بگیرند. از نظر گورخر یک فروشگاه خوب شرایط زیر را دارد:
- داشتن گواهینامه SSL
- راحتی کاربر در خرید و کم کردن مراحل خرید تا حد ممکن
- نمایش فروشگاه بر روی دستگاههای مختلف مثل موبایل، تبلت و …
- داشتن قابلیتهای جذاب مثل مقایسه کالاها یا محاسبه زمان تخمینی رسیدن کالا و غیره
- استفاده از تخفیفهای مناسب و کوپنهای تخفیف
- هر اتفاقی که یک تجربه شیرین از خرید اینترنتی را به کاربر منتقل کند
10 – الگوریتم فرد
تبلیغات یک روش عالی برای درآمدزایی کسب و کارهاست. ما در تیک تاک تک از تبلیغات محصولات جالب استقبال میکنیم. خود گوگل درآمد بسیار بسیار بالایی از طریق تبلیغات دارد. هیچکس منکر این نیست که تبلیغات خوب است. اما به چه قیمتی؟
شما هم سر و کارتان به سایتهایی خورده که فقط و فقط تبلیغات دارند و محتوای سایتشان بین تبلیغات گم شده است؟
متاسفانه در ایران تعداد این سایتها بسیار زیاد است. Fred یکی از هوشمندترین الگوریتم های گوگل است. یک بخش از الگوریتم Fred مربوط به سایتهایی است که هدفشان از تولید محتوا، فقط اصول سئو است و اهمیتی به کاربر نمیدهند. سایتهایی که فقط دوست دارند رتبه خوبی داشته باشند تا تبلیغات بیشتری بگیرند و به نیازهای کاربر اهمیت زیادی نمیدهند.
گوگل بعد از پاندا، Fred را معرفی کرد تا نشان دهد چقدر محتوا برایش مهم است و باید جدی گرفته شود.
فرد فقط مربوط به تبلیغات نیست. فرد راهکار جدید گوگل برای مقابله با محتوای نامرتبط و بیکیفیت است.
11 – الگوریتم Payday Leon
این الگوریتم یک راهکار جالب توسط گوگل برای مبارزه با سایتهای اسپم و Query های اسپم بود. اسم این الگوریتم به یک نوع وام در آمریکا برمیگردد و دو کار اساسی انجام میدهد. اول اینکه با سایتهای اسپم مبارزه میکند. دوم اینکه عبارات جستجو شده اسپم توسط مردم را بررسی میکند.
کلمات مستهجن، وام با مبلغ بسیار بالا، وام با پرداخت روزانه، کازینو و حوزههای مالی دیگر مثل وام مسکن و بیمه و غیره تحت تاثیر این آپدیت هستند. الگوریتم Payday Leon در اکثر کشورها از جمله ایران اعمال شده است. Payday Leon یکی از راهکارهای گوگل برای مبارزه با Spam است.
12 – الگوریتم Page Layout
باز هم به تبلیغات میرسیم. باور کنید تبلیغات افراطی به شدت آزاردهنده است و گوگل به طور مرتب این مسئله را در الگوریتمهایش لحاظ میکند. الگوریتم Page Layout بررسی میکند که یک سایت در Header یا قسمت بالایی خود بیش از اندازه تبلیغات نداشته باشد تا کاربر بدون مشکل به محتوای اصلی و بخشهای کاربردی سایت برسد.
گوگل اعلام کرد که تنها 1 درصد کل سایتها تحت تاثیر الگوریتم Page Layout قرار گرفتند. اما اتفاق خوبی برای این سایتها بود تا درک کنند چیزی مهمتر از تبلیغات هم وجود دارد و آن لذت کاربر از تعامل با سایت است.
این الگوریتم کاری با سایتهایی که به طور طبیعی و به اندازه تبلیغات میگیرند ندارد و مشکلی برای این سایتها پیش نمیآید.
اگر سایتی دارید که تبلیغات زیادی در قسمت بالایی سایت (Header) دارد، احتمالا Page Layout گوگل، سراغتان خواهد آمد.
13 – الگوریتم کافئین
این مورد آخر کمی عجیب است. در حقیقت گوگل کافئین یک الگوریتم نیست. هیچ تاثیری هم روی رتبه بندی سایتها ندارد. یعنی هیچ سایتی با ارائه این الگوریتم تنبیه نشد.
کافئین برای این به وجود آمد که سیستم Index گوگل را متحول کند. اولین سیستم ایندکس گوگل در سال 1998 طراحی شده بود. الگوریتم کافئین هم در سال 2009 معرفی شد و در 2010 تکامل یافت. اما چرا گوگل سیستم ایندکس خود را تغییر داد؟ جواب واضح است.
در سال 1998 تقریبا 2 و نیم میلیون سایت وجود داشت و 188 میلیون کاربر از اینترنت استفاده میکردند.
در سال 2009 تقریبا 238 میلیون سایت آنلاین بود و 1 میلیارد و 800 میلیون کاربر میخواستند به این سایتها دسترسی داشته باشند.
سیستم قدیمی ایندکس اینجا دچار مشکل میشد و نیاز به یک تغییر اساسی بود. برای همین گوگل کافئین ارائه شد.
در انتها حوشحال می شوم اگر تجربه ای از تاثیرات الگوریتم های گوگل دارید با ما به اشتراک بگذارید.