لینک سازی داخلی (Internal Link-building) یکی از اصول مهم در سئو است که معمولاً کمتر از حدی که شایستهی آن است، جدی گرفته میشود.
البته منظور این نیست که کسی به لینک سازی داخلی توجه نمیکند، بلکه مسئله این است که لینک سازی به شکل حرفهای و جدی پیگیری نمیشود.
گاهی حتی افرادی که با تولید محتوا درگیر هستند، به لینک سازیهای اتوماتیک که در بسیاری از پلتفرمهای مدیریت محتوا وجود دارد، اکتفا میکنند و معتقدند که همین اندازه، میتواند برای بهبود جایگاه مطالب آنها در صفحهی نتایج جستجو کافی باشد.
تعریف لینک داخلی
پیش از اینکه به اهمیت لینک سازی داخلی در سئو بپردازیم، مناسب است لینک داخلی یا Internal Link را مورد بررسی قرار دهیم.
هر لینکی در سایت شما که به صفحهای دیگر از سایتتان اشاره میکند، یک لینک داخلی نامیده میشود.
به عبارت دیگر، لینک داخلی، صفحهای روی یک دامین مشخص را به صفحهی دیگری روی همان دامین پیوند میدهد.
شما معمولاً در سایت های مختلف، نمونههای بسیاری از لینکهای داخلی را مشاهده کردهاید. لینکهایی که شما را به مطلب دیگری در همان سایت هدایت میکنند.
اهمیت لینک سازی داخلی
نخستین علت و در واقع فلسفهی وجودی لینک سازی داخلی این است که بازدیدکنندگان از سایت شما، بتوانند مطالب مختلف را پیدا کنند و به سادگی در سایتتان بچرخند.
اگر بخواهیم این مسئله را به زبان رسمیتر بیان کنیم، میتوانیم بگوییم که کاربرد لینک سازی داخلی برای Site Navigation است.
کسی که به سایت سر میزند، اگر مطلبی را دید و آن را پسندید، باید بتواند سایر مطلب مشابه و مربوط به آن را پیدا کند. همچنین باید بتواند به خوبی متوجه شود که ساختار کلی سایت شما چیست و چه نوع مطالبی را میتواند در آن بیابد.
بنابراین پیش از اینکه به لینک سازی با هدف سئو فکر کنید، به این نکته توجه داشته باشید که لینک سازی باید بتواند ساختار سایت شما را شفاف کرده و گردش کاربر در آن را ساده کند. هر هدف دیگری، در اولویت بعدی قرار میگیرد.
کارکرد اصلی لینک سازی داخلی
از کارکرد اصلی لینک سازی داخلی که بگذریم، به کاربرد آن در سئو میرسیم.
لینک سازی داخلی، میتواند عمق کلیک بازدیدکنندگان را در سایت شما افزایش دهد. عمق کلیک، متوسط تعداد صفحاتی است که یک بازدیدکننده، هنگام حضور در سایت شما میبیند.
عمق کلیک یکی از شاخصهایی است که میتواند به موتورهای جستجو این سیگنال را بدهد که مخاطب از حضور در این سایت راضی است و میخواهد مطالب بیشتری از آن را بخواند.
طبیعتاً افزایش عمق کلیک، به معنای کاهش نرخ بانس هم هست. میدانیم که کاهش نرخ بانس هم اگر به صورت واقعی و نه با فشارِ تکنیکی و آزار مخاطب انجام شود، میتوان آن را یک بهبود در وضعیت سایت در نظر گرفت.
مستقل از بحث سئو، بسیاری از سیستمهای ارزیابی دیگر هم به عمق کلیک توجه دارند و بالا بودن آن را یک ویژگی مثبت برای یک سایت میدانند. سرویسهایی که عملکرد سایتهای مختلف را ارزیابی و مقایسه میکنند، معمولاً شاخص Page View را هم اعلام میکنند که برآورد عمق کلیک مخاطب محسوب میشود.
طبقه بندی لینک های داخلی
لینکهای داخلی را به شیوههای مختلفی میتوان دستهبندی کرد. هیچیک از این دستهبندیها، خوب یا بد نیستند و هر یک، بسته به هدفی که شما از تولید محتوا دارید و مدل کسب و کارتان میتوانند مناسب یا نامناسب باشند.
در ادامه به بررسی یک نوع دستهبندی رایج میپردازیم:
لینک به مطالب بالادستی
مطلب بالادستی، مطلبی کلیتر است که مقاله یا محتوای فعلی، زیرمجموعهی آن محسوب میشود. مثلاً این مطلب، زیرمجموعهی مطالب مربوط به سئو است. پس لینک دادن به نخستین مطلب سئو، یک لینک به مطلب بالادستی محسوب میشود.
لینک به مطلب پایین دستی
مطالب دیگری که باید بعد از مطلب فعلی دیده شوند، یا اینکه زیرمجموعهی آن محسوب میشوند را مطالب پاییندستی مینامیم.
لینک سازی افقی
در این شیوهی لینکدهی، شما با استفاده از لینک داخلی مطلب دیگری را که از نظر سطح، تقریباً هم سطح مطلب فعلی و مرتبط با آن است و بالاتر یا پایینتر نیست به مخاطب معرفی میکنید.
لینک غیرمرتبط
در این حالت، شما به مطلبی لینک میدهید که ارتباط مستقیمی با مطلب فعلی ندارد و امید دارید که مخاطب با دیدن عنوان آن، به کلیک روی آن و خواندنش ترغیب شود.
معمولاً این روش را لینکهای تبلیغی مینامند. به خاطر اینکه کارکرد آنها بسیار شبیه بنرها و لینکهای تبلیغاتی است که در سایتهای دیگر وجود دارد. فقط این بار، شما با استراتژی لینک سازی داخلی، مطلبتان را در یکی از صفحات سایت خودتان تبلیغ میکنید.
پیشنهاداتی درباره لینک سازی داخلی
آنچه در ادامه میخوانید، نکاتی است که تجربهی من، اهمیت توجه به آنها را تأیید میکند. بنابراین ممکن است افراد دیگر، تجربههای متفاوتی داشته باشند یا موارد دیگری را به فهرست این توصیهها بیفزایند.
اما به هر حال، پیشنهاد من بر اساس آنچه در یک دهه اخیر تجربه کردهایم این است که نکات زیر را جدی بگیرید:
توجه به متن لینک
ما هنگام لینک دادن به یک صفحه، جمله یا عبارتی را هم انتخاب میکنیم که اصطلاحاً انکرتکست Anchor Text نامیده میشود. مثلاً ممکن است ما به شیوههای مختلفی به صفحهی بازاریابی لینک بدهیم:
هر سه لینک بالا به یک صفحه اشاره میکنند. اما سه انکرتکست Anchor Text متفاوت در آنها بهکار رفته است.
گوگل و سایر موتورهای جستجو، با وجودی که از الگوریتمهای معناشناسی و تحلیل سمانتیک قدرتمندی استفاده میکنند، همچنان به Anchor Textها به عنوان یک شاخص توجه دارند و متنی را که در لینک دادن به یک مطلب استفاده شده، به عنوان نشانهای از محتوای آن صفحه در نظر میگیرند.
پس مناسب است از کلمه یا عبارتی استفاده کنید که ضمن شفاف بودن و ارتباط داشتن با محتوای مطلب، برای موتورهای جستجو نیز جذاب باشد.
شکل نامناسب برای لینک سازی این است که بنویسید: برای بررسی انواع بازاریابی در سایت، اینجا کلیک کنید.
شما با این کار، از فرصتی که برای معرفی مطلب در اختیارتان بوده استفاده نکردهاید و موضوع آن را صرفاً با واژهی اینجا شرح دادهاید.
توجه به دیده شدن صفحههای اصلی
هر کس در سایت یا وبلاگ خود، صفحاتی دارد که برایش مهم است. صفحههایی که در آنها محصول مشخصی فروخته یا معرفی میشوند؛ یا صفحههایی که به هر علت، برای شما مهم است که سئوی خیلی خوبی داشته باشند.
لینک دادن به این صفحات را فراموش نکنید. حتی ممکن است برخی از آنها را در سایدبار یا در زیر همهی پستها قرار دهید.
اگر هم چنین نکردید، صفحههای معتبر خود را که در نتایج جستجو رتبهی خوبی دارند را انتخاب کنید و در آنها، لینک صفحات مهم خود را قرار دهید.
صفحهی مهم همیشه با صفحهی معتبر یکسان نیست. معیار معتبر بودن، ارزیابی موتورهای جستجو است. وقتی موتورهای جستجو در پاسخ به یک سوال مشخص، کاربر را به صفحهای از مطالب شما هدایت میکنند، یعنی آن صفحه معتبر است. اما صفحهی مهم، صفحهای است که در مدل کسب و کار و الگوی درآمدیتان نقش مهمی ایفا میکند.
توجه به لینک سازی اتوماتیک
اکثر پلتفرمهای مدیریت محتوا، ابزارهای متعددی برای لینک سازی اتوماتیک دارند.
مثلاً در وردپرس، برچسبها و دستهبندیها، به صورت خودکار و بسته به پوستهای که به کار میبرید در بالا یا پایین مطلبتان نمایش داده میشود و هر یک از آنها یک لینک داخلی محسوب میشوند.
اگر هم از پلاگینهایی که برای نمایش مطالب مرتبط نوشته شدهاند هم استفاده کنید، چند لینک داخلی دیگر هم در هر صفحهی شما ایجاد میشود.
این نوع لینک سازی ها، از نبودن لینک داخلی بهتر هستند. اما هرگز جایگزین لینک سازی هدفمند را نمیگیرند.
باید مطمئن باشید که لینک پیشنهادی شما ارزش خواندن و دیده شدن دارد و مخاطبتان هم با علاقه به سراغش خواهد رفت و از دیدن و خواندنش راضی خواهد شد.
بنابراین تا زمانی که موتور پیشنهاددهندهی هوشمند در حد آمازون و شرکتهای بزرگ در اختیار ندارید، بسیار حرفهایتر است که خودتان به صورت دستی، لینکهای مناسب را به مخاطب پیشنهاد کنید.
توجه به لینکهای استایل
تجربه نشان داده که وقتی لینکها، به بخشی از Structure و ساختار سایت تبدیل میشوند، کمتر دیده میشوند.
مخاطبان دائمی سایت، عادت میکنند از کنار آنها عبور کنند و چشمشان این لینکها را نخواهد دید.
اگر قرار است لینکی واقعاً دیده شود، بهتر است آن را در قالب یک متن با چند جمله، معرفی کنید.
چند مورد از سادهترین الگوهایی که میتوانید به کار ببرید را با هم ببینیم:
- اگر این مطلب را پسندیدهاید، ممکن است مطلب … را هم دوست داشته باشید.
- اگر میخواهید در این زمینه بیشتر بدانید، میتوانید مطلب …. را هم بخوانید.
- آنچه خواندید، بخشی از مجموعه مطالب …. بود و تا کنون مجموعاً … مطلب در اینباره منتشر شده است.
طبیعی است توضیحی که مینویسید تابع خلاقیت و سبک نگارش شماست و مهمتر از همه اینکه توضیحتان باید واقعی، درست و مفید باشد و مخاطب اعتماد کند که واقعاً قصد کمک به او را دارید. اینجا از جمله جاهایی است که نیت، واقعاً در نتیجهی ارزیابی گوگل از سایتتان، تأثیر میگذارد!
توجه به افراط در لینک دادن
هر چه تعداد لینک سازی داخلی را بیشتر کنید، چنین به نظر میرسد که احتمال کلیک کردن روی یکی از آنها افزایش پیدا میکند. حداقل این تجربهای است که ظاهراً سایتهای خبری به آن رسیدهاند و مخاطب خود را با صدها لینک در هر صفحه بمباران میکنند.
این کار احتمالاً میتواند به بهبود رتبه سایت کمک کند. اما به خاطر داشته باشید که بهبود رتبه سایت الزاماً به معنای بهینهسازی موتورهای جستجو نیست.
تجربهی من و آزمایشهای متعددی که انجام دادهام من را به این نتیجه رسانده که جریان ثابت و پایدار از بازدیدکننده نقش مهمی در بهبود اعتبار صفحات برای موتورهای جستجو دارد.
اینکه هر کس به صفحه رسید تصادفاً روی یک لینک کلیک کند، جریان ثابت و پایدار نخواهد ساخت.
اما فرض کنید مطلبی را در دو بخش نوشتهاید و پایین بخش اول، به خواننده پیشنهاد میکنید بخش دوم را هم بخواند. با این کار، جریانی پیوسته صفحهی اول به دوم ایجاد میشود و موتورهای جستجو میبینند که بخش قابلتوجهی از بازدیدکنندگان، پس از اینکه از صفحهی نتایج جستجو به صفحهی اول رسیدند، در ادامه به صفحهی دوم هم سر زدند.
این مصداقی از یک جریان پایدار از بازدیدکنندگان است.
در انتها توصیه میکنم این نکته را به خاطر داشته باشید که استراتژی را قربانی هیچ چیز نکنید؛ از جمله سئو.
اگر نکات و تجربههای دیگری دربارهی لینک سازی داخلی دارید خوشحال میشویم که آنها را با ما به اشتراک بگذارید؟