1. خانه
  2. keyboard_double_arrow_left
  3. وبلاگ
  4. keyboard_double_arrow_left
  5. محتوا
  6. keyboard_double_arrow_left
  7. محتوای همیشه سبز چیست؟

محتوای همیشه سبز چیست؟

محتوای همیشه سبز که گاهی هم از آن به شکلِ خلاصه‌ی محتوای سبز نام برده می‌شود، یکی از اصطلاحات رایج و شناخته‌شده در دنیای سئو و تولید محتوا است.

همان‌طور که از مفهوم صفت همیشه سبز می‌توانید حدس بزنید، این اصطلاح در مورد محتواهایی به کار می‌رود که به سرعت قدیمی نمی‌شوند و برای مدت طولانی، معنا و مفهوم و کاربرد خود را حفظ می‌کنند.

این مطلب را به بررسی ویژگی‌های محتوای همیشه سبز و نیز بررسی جایگاه آن در فعالیت‌های تولید محتوا اختصاص داده‌ام.

تعریف محتوای همیشه سبز

برای درک بهتر تعریف محتوا همیشه سبز، به چهار متن زیر توجه کنید:

متن اول

اختراع چاپ، دنیای رسانه را متحول کرد. چون نخستین ابزاری بود که امکان ارتباط یک نفر با چندهزار و حتی چندصدهزار نفر را فراهم می‌کرد.

به همین علت، هنوز گاهی در مرور تاریخ رسانه، از اصطلاح انقلاب گوتنبرگ برای اشاره به ظهور تکنولوژی چاپ استفاده می‌کنند.

متن دوم

یکی از رفتارهای رایج در میان مردم ما، ریسک‌گریزی در قالب همراه شدن با نوسانات قیمت است.

افزایش قیمت هر یک از کالاها، از جمله خودرو و سکه‌ی طلا، مردم را تشویق می‌کند تا مقدار بیشتری از این کالاها را خریداری کنند و افزایش تقاضا، خود به افزایش قیمت منجر می‌شود و این حلقه بدین شیوه، شدت می‌گیرد.

متن سوم

طی هفته‌ی اخیر،‌ قیمت گوشت، بیست درصد افزایش پیدا کرد.

برخی کارشناسان می‌گویند این افزایش قیمت، موقتی بوده و پس از مدتی، قیمت‌ها به سطح پیشین خود در ماه گذشته، بازخواهند گشت.

متن چهارم

قیمت سهام شرکتِ X، الان Y تومان است.

متن اول، تاریخ انقضا ندارد. اگر آن را پنج سال و حتی شاید پنجاه سال دیگر هم بخوانید، هم‌چنان قابل درک است و ارزش خود رو حفظ کرده است.

متن دوم، به اندازه‌ی متن اول، ماندگار نیست؛ اما به‌شکلی هم نیست که طی چند هفته و چند ماه، ارزش و معنای خود را از دست بدهد. ماجرای گران شدن‌ها و افزایش تقاضا و صف ایستادن برای خرید، دغدغه‌‌ی چند سال اخیر ماست و شاید چند سال دیگر، موضوعیت چندانی نداشته باشد. پس شاید برای چند ماه شاید هم یک یا دو سال، متنی ارزشمند و جالب‌توجه باشد.

متن سوم، چند هفته‌ی دیگر کهنه می‌شود و برای مخاطب، جذابیتی نخواهد داشت مگر معدود کسانی که سال‌ها بعد، از لا‌به‌لای آرشیو اخبار، بخواهند دغدغه‌های امروز ما مردم ایران را بجویند و بیابند.

متن چهارم هم، در همین فاصله که از خواندن آن چند جمله گذشت، قدیمی شده و قیمت سهام شرکت مد نظر، احتمالاً در حال حاضر، چیز دیگری است.

محتوای همیشه سبز یا Evergreen یک ویژگی‌ِ سیاه و سفید نیست و نمی‌توانید بگویید این محتوا، سبز است و آن محتوا سبز نیست.

می‌توان طیفی را در نظر گرفت که یک انتهای آن، محتوای سبز باشد و انتهای دیگر، محتوای زودگذر و لحظه‌ای.

اغلب محتواهایی که ما با آن‌ها سر و کار داریم،‌ جایی روی این طیف قرار می‌گیرند.

مزیت تولید محتوای سبز

مزیت تولید محتوای سبز

تولید محتوای همیشه سبز، مزایای متعددی دارد. به همین علت، تولیدکنندگان محتوا همواره توجه ویژه‌ای به این نوع از محتوا داشته‌اند.

در ادامه به برخی از مزیت‌های تولید محتوای سبز می‌پردازیم و البته تأکید می‌کنم که فهرست مزایا می‌تواند طولانی‌تر از موارد مطرح شده در این‌جا باشد:

مخاطب بیشتر

مهم‌ترین مزیت محتوای سبز این است که در طول عمر آن، مورد استفاده‌ی مخاطبان بیشتری قرار می‌گیرد.

فرض کنید وبلاگی دارید که روزی یکصد نفر بازدیدکننده دارد. وقتی مطلبی را منتشر می‌کنید که سه روز دیگر، ارزش خود را از دست می‌دهد، مطلبی که ارائه کرده‌اید، می‌تواند حداکثر سیصد نفر مخاطب داشته باشد.

اما مطلبی که عمر مفید آن، چهار یا پنج سال است، در همان وبلاگ می‌تواند هزاران و بلکه ده‌ها هزار نفر بازدیدکننده داشته باشد.

فرصت اصلاح و رفع اشکالات

وقتی محتوای شما، ظرف چند روز یا چند هفته،‌ کارکرد خود را از دست بدهد، طبیعتاً وقت‌گذاشتن برای تکمیل و اصلاح آن، توجیه‌پذیر نخواهد بود.

به عبارت دیگر، مجبورید تمام ضعف‌ها و اشکالات محتوای خود را بپذیرید و به سراغ محتوای بعدی بروید.

آیا دقت کرده‌اید که بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی، برای اصلاح غلط‌های دیکته‌ای و نگارشی مطالب خود، وقت چندانی نمی‌گذارند؟

تا حدی هم می‌توان حق را به آن‌ها داد. وقتی قرار است یک استوری فردا پاک شود یا چند پست جدید، روی پست قبلی کانال تلگرام بیاید، انگیزه‌ی کمتری برای اصلاح خطاها و ضعف‌ها وجود خواهد داشت.

اما محتوای همیشه سبز، قرار است ما‌ه‌ها و سال‌ها، برای شما کار کرده و مخاطبان تازه جذب کند. بنابراین، هر چقدر برای تکمیل و اصلاحش وقت بگذارید، هم‌چنان توجیه‌پذیر خواهد بود.

امکان بهینه‌سازی

وقتی محتوای شما به سرعت منقضی می‌شود، تجربه‌ای که از آن اندوخته‌اید، صرفاً برای محتواهای بعدی به‌کار می‌آید. اما در مورد محتوای همیشه سبز، می‌توانید تجربه‌های انباشته در مورد یک محتوا را برای بهبود همان محتوا به‌کار بگیرید.

مثلاً وقتی با استفاده از تعامل مستقیم بازدیدکنندگان به شکل کامنت یا رفتارهای آن‌ها به کمک گوگل‌ آنالیتیکس یا کنسول سرچ گوگل یا لینک های کوتاه شده یا هر ابزار دیگری متوجه می‌شوید که بخش‌های جذاب و غیرجذاب مطلب یا عوامل رضایت و نارضایتی مخاطب چیست، فرصت دارید بر اساس یافته‌های خود، متن را بهبود دهید و بهینه کنید.

مطالبی که سبز نیستند، به خاطر عمر کوتاه خود، فرصت این نوع بهینه‌سازی‌ها را از شما می‌گیرند.

افزایش اطمینان موتورهای جستجو

موتورهای جستجو هنگام بررسی رفتار کاربران، این رفتارها را در قالب یک نمونه‌ی آماری بررسی می‌کنند.

هر چقدر تعداد بازدیدها بیشتر شود، اطمینان آن‌ها به شاخص‌های رفتاری محاسبه شده، افزایش خواهد یافت. به خاطر همین، معمولاً در نخستین روزهای انتشار یک مطلب، بیشترین میزان تغییرات را در رتبه‌ی آن داخل صفحه نتایج جستجو مشاهده خواهید کرد و به تدریج،‌ به ثبات بیشتری می‌رسد.

رقیبان شما نمی‌توانند به سادگی با مطلبی که ده‌ها هزار بار بازدید شده و مخاطبان، رضایت خود را نسبت به آن نشان داده‌اند، رقابت کنند.

در مورد مطالبی که سبز نیستند و به سرعت منقضی می‌شوند،‌ فرصت کافی برای گردآوری داده‌ها توسط موتورهای جستجو و تثبیت جایگاه محتوا خصوصاً محتواهای رقابتی وجود نخواهد داشت.

میزان تولید محتوای همیشه سبز

به این نکته توجه کنید که قرار نیست همه، همیشه و در همه‌جا، صرفاً محتوای همیشه سبز تولید کنند.

اگر بخواهیم از آنالوژی استفاده کنیم، محتوای همیشه سبز را در مقایسه با محتواهای فصلی و زودگذر، می‌توان شبیه تولید و عرضه‌ی لوازم‌التحریر در مقابل لبنیات در نظر گرفت.

کسی نمی‌تواند بگوید تولید و عرضه‌ی لبنیات اشتباه است و بهتر است همه به سراغ لوازم‌التحریر و سایر اقلام مشابه بروند.

اما این را هم می‌دانیم که چالش‌ها و پیچیدگی‌های عملیاتی تولید محصولات با عمر کوتاه، بسیار زیاد است و از مدیریت ظرفیت تا قیمت گذاری و توزیع، دردسرها و هزینه‌های ویژه‌ی خود را دارد.

ضمنا‌ً این نکته را هم باید مد نظر قرار دهید که برخی از پلتفرم‌های عرضه‌ی محتوا، ظرفیت کمتری برای عرضه و ارائه‌ی محتوا با عمر طولانی دارند.

مثلاً استوری‌های اینستاگرام صرف‌نظر از هایلایت‌ها، عمر کوتاهی دارند و استفاده از محتوای سبز برای آن‌ها، چندان معنا ندارد.

هم‌چنین در بسیاری از شبکه های اجتماعی، مطالب قدیمی زیر انبوه مطالب تازه، دفن می‌شوند و کمتر کسی به آن‌ها سر می‌زند. بنابراین، شما می‌توانید بر اساس حجم تولید محتوا و ویژگی‌های فضایی که برای عرضه‌ی محتوا استفاده می‌کنید، برآوردی از عمر مفید و قابل استفاده‌ی هر محتوا داشته باشید و بر این اساس، درباره‌ی حد و مرزِ‌ سبز بودن محتوای خود تصمیم بگیرید.

وبلاگ‌نویسان هم، ممکن است بر اساس سلیقه و نیاز مخاطبان خود، برای محتوای سبز و غیرسبز، سهم مشخصی در نظر بگیرند.

این نوع پرسش‌ها و تصمیم‌گیری درباره‌ی آن‌ها در حوزه‌ی تخصص یک استراتژیست محتوا قرار می‌گیرد.

انواع محتوای همیشه سبز

واژه نامه‌ها، دستورالعمل‌ها و راهنماهای مبتدیان، مصاحبه با افراد مختلف، بررسی تاریخچه موضوعات مختلف، معرفی کتابها و مرور و خلاصه کردن آن‌ها، نمونه‌هایی خوبی از انواع محتواهای همیشه سبز هستند.

انواع محتوای همیشه سبز

به نظر شما چه مدل‌ کسب و کارها بر مبنای محتواهای زودگذر شکل می‌گیرند و همیشه سبز بودن، مزیتی برایشان ایجاد نمی‌کند؟ خوشحال می‌شویم دیدگاه‌های خودتان را با ما به اشتراک بگذارید.

turned_inدسته بندی : محتوا
moreبرچسب : ،،،،

مطالب مرتبط

محتوای شاخص و 8 نکته کلیدی در ساخت آن
10 تکنیک خلاقانه برای ترویج محتوا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

فهرست