هدف از طراحی وب سایت آموزشی، ارائه خدمات آموزشی در زمینه های مختلف علمی، هنری، تحصیلی، فنی حرفه ای و …. است. مخاطبان این سایتها عموما با توجه به موضوعات سایت متفاوت است.
طراحی سایت آموزشی، این روزها جایگاه ویژه ای در میان سایر سایت ها به خود اختصاص داده است. در واقع راهکار موثری برای ارائه خدمات آموزشی به شیوه ای مدرن است. استفاده از سایت های آموزشی، مورد استقبال بسیاری از مراکز آموزشی قرار گرفته است. این سایتها عامل مهمی برای صرفه جویی در هزینه های جانبی آموزشگاه ها هستند. از طرف دیگر، نوعی بازاریابی اینترنتی برای مراکز مربوطه محسوب می شوند. زیرا بسیاری از افراد این روزها در دنیای اینترنت به دنبال آموزشگاه ها می گردند و سابقه آنها را از طریق سایت هایشان و خدمات آن بررسی می کنند و البته دانش پژوهان نیز از این سایتها استقبال می کنند زیرا با محدودیت کمتری می توانند از کلیه خدمات آموزشی آن سایت استفاده کنند.
هدف از طراحی وبسایت آموزشی
هدف از طراحی سایت آموزشی از نام آن مشخص است. این سایت ها با هدف ارائه خدمات آموزشی در حوزه های مختلف علمی، هنری و مهارت طراحی میشوند.
البته بطور کلی هدف هر نوع سایت آموزشی را موضوعیت آن تعیین می کند. به عنوان مثال بدلیل گستردگی سطح آموزشی یک سایت می تواند آموزش های اختصاصی و فقط در مورد یک موضوع خاص را ارئه بدهد. مثل سایت تخصصی آموزش گیتار. یا یک وبسایت آموزشی جامع و حرفه ای یا مثل سایت آموزشی یک آموزشگاه تحصیلی.
سئو در طراحی سایت آموزشی
سئو در طراحی وبسایت از اهمیت بسزایی برخوردار است. در رقابت بین سایت های آموزشی، همیشه سایتی موفق تر است که در سرچ موتورهای جستجو رتبه بالاتری داشته باشد. افراد ناخوداگاه به این سایتها بیشتر توجه می کنند. پس در قدم اول باید سئو موتورهای جستجو آن بسیار خوب باشد.
پس از آنکه مخاطب را جذب کردید باید آن را نگه دارید. اما چگونه؟ قطعا مخاطبین بعد از اعتماد، اول سایت شما را وارسی خواهند کرد. خیلی مهم است که سرعت سایت بالا باشد و مخاطب را معطل نکند. بخصوص دانش پژوهان را چون به زمان اهمیت خاصی می دهند. بخش های مختلف سایت باید مشخص باشد و کاربر را گیج نکند. زیر ساختهای سایت خود را براساس قوانین سئو تکنیکال استانداردسازی و بهینه کنید. این استانداردسازی، اعتماد مخاطب را بیشتر می کند و او را در آموزشگاه اینترنتی تان نگه می دارد.
اما آنچه که دانش پژوه را به مشتری تبدیل می کند محتوای شماست. محتوای شما باید سرشار از مطالب آموزشی باشد که مخاطبین به آن نیاز دارند. در واقع نیاز اصلی مخاطب به محتوایی است که تولید می کنید. سئو محتوا و بهینه سازی مطالبی که بار گذاری کرده اید، عامل مهمی در جذب مخاطب، ترافیک سایت، افزایش نرخ کلیک و نرخ تبدیل است.
انواع روش های آموزشی در سایتهای آموزشی
عموما ساایتهای آموزشی به سه روش پیاده سازی میشوند:
برگزاری کلاسها و دوره های آنلاین
در این دوره ها، دانش پژوهان عضو سایت شده و برای شرکت در کلاس های آنلاین هزینه می کنند. زمان کلاس های آنلاین مشخص و اعلام شده است. کلاسهای آنلاین به صورت مجازی و لایو برگزار می شود. افراد از هر جایی که هستند می تواند به صورت آنلاین در آن ساعت وارد سایت شده و از کلاس استفاده کنند. برخی از سایتهای آموزشی تحصیلی و کنکور از این روند استفاده می کنند.
برگزاری دوره های آموزشی غیر آنلاین
در این دوره ها، محتوای آموزشی به شکل عکس، فیلم، متن، صوت و…. در سایت بارگذاری شده است. دانش پژوهان در سایت عضو شده در هر زمان که بخواهند می توانند از مطالب آموزشی بهره ببرند. بسیاری از سایتهای آموزشی این روند را ترجیح می دهند.
ترکیبی از دورههای آنلاین و غیر آنلاین
این سایتها علاوه بر محتواهای آموزشی، چند کلاس مجازی و آنلاین نیز در برنامه کاری خود دارند.
مخاطبان اصلی طراحی وبسایت آموزشی
موسسات آموزشی، موسسات کلاس های کنکور، آموزشگاه های زبان، کارگاه های هنری، کارگاه های فنی و مهارتی، مدارس و دانشگاه ها، جزو گروه هایی هستند که تمایل به طراحی سایت آموزشی دارند. اخیرا بسیاری از باشگاه های ورزشی و مهدکودک ها نیز به طراحی سایت آموزشی روی آورده اند. مخاطبان این سایتها، هنرجویان و دانش پژوهانی هستند که تمایل به یادگیری در آنها بالاست.
یکی از ویژگی های مفید دنیای اینترنت انعطاف پذیری فوق العاده ی آن است. طراحی سایت آموزشی می تواند فرصتی برای افراد در یادگیری و آموزش باشد. با بستر وسیعی که اینترنت در این زمینه فراهم کرده است شما می توانید هر چیزی را به افراد آموزش دهید و در کنار آن آموزش نیز ببینید.
ویژگیهای طراحی سایت آموزشی
یک سایت آموزشی باید ظاهر و گرافیک جذابی داشته باشد و استفاده از محتوای آموزشی جامع و مفید آن ساده و راحت باشد. سئو قدرتمند، مدیریت محتوا و برنامه ریزی و البته برگزاری آزمون های آنلاین از امکاناتی است که در طراحی سایت آموزشی باید مد نظر گرفته شود.
فروش بسته های آموزشی، آموزشهای دسته بندی شده و مشخص، تالار گفتگو، مشاوره های آموزشی، جستجوی پیشرفته، امکان نظر سنجی و دیدن نظرات سایر کاربران، سیستم اطلاع رسانی و بسیاری از امکانات کلیدی دیگر که در ادامه به توضیح برخی از آنها می پردازیم هم جزو نکات مهمی هستند که در طراحی سایت آموزشی باید مدنظر گرفته شود.
طراحی سایت آموزشی نیز همانند سایر سایت ها قواعد و قوانین خاصی دارد که عدم رعایت آن، می تواند منجر به شکست آن شود. پس این نکات را جدی بگیرید:
1- هدف سایت
هدف سایت بسیار مهم است و هویت آن را مشخص میکند. پیش از طراحی سایت آموزشی، باید بدانید دقیقا چه چیزی میخواهید آموزش دهید؟ مخاطبان شما چه کسانی هستند؟ و میخواهید چگونه از سایت خود کسب درآمد داشته باشید؟
هدف شما قالب سایت شما را تعیین میکند. سبک تولید محتوا را مشخص می کند. سبک طراحی، تولید محتوا، بخش بندی ها همگی بر اساس هدف شما طرح ریزی می شوند.
2- مدیریت کاربردی
طراحی سایت آموزشی، کمی متفاوت تر از طراحی سایر سایت هاست. زیرا نوع بخش بندی محتوایی در آن بسیار متفاوت و البته تخصصی تر است. با علم بر این موضوع، ساختار آن باید به نحوی باشد که بتوانید آن را به راحتی مدیریت و کنترل کنید. ممکن است شما به عنوان مدیر سایت از برنامه نویسی اطلاعی نداشته باشید. اما طراح باید طراحی سایت شما را به گونه ای اجرا کند که بتوانید به راحتی آن را مدیریت کنید و اطلاعات مختلف را در بخش های مختلف بارگذاری یا بررسی کنید.
3- سئو و بهینه سازی
باید توجه داشته باشید که طراحی سایت آموزشی را بر اساس الگوریتم های استاندارد موتورهای جستجو،شکل داده و بهینه سازی کنید. سئو و بهینه سازی سایت، شما را به عنوان یک منبع آموزشی معتبر و قابل اعتماد به سایرین معرفی می کند. و این امر باعث میشود تعداد افرادی که وارد سایت شما می شوند و محتوای آن را بررسی می کنند بیشتر می شود.
4- انعطاف پذیری
سایت های آموزشی و آموزشگاهی باید به نحوی طراحی و پیاده سازی شوند که کاملاً با نیاز کاربر متناسب بوده و بسته به هدفی که برای آن طراحی شده اند پاسخگوی تمامی نیاز های کاربر باشند. از طرف دیگر سایت های آموزشی باید این ویژگی را هم داشته باشند که بسته به نیازهای آینده مجموعه، امکان اضافه شدن قسمت های جدید به راحتی فراهم بکنند. به عنوان مثال اضافه کردن زبان جدید به سایت یا امکانات دیگر.
5- طراحی ریسپانسو
طراحی ریسپانسیو یکی از مهمترین نکاتی است که باید در تمام سایتها به خصوص سایت های آموزشی رعایت شود. زیرا اگر سایت آموزشی با تمام نمایشگرها سازگار نباشد، بسیاری از دانش پژوهان، به محتواهای آموزشی مورد نیاز خود دسترسی نخواهند داشت. در نتیجه، عضویت در سایت شما را بی اهمیت دانسته و سریعا آن را ترک می کنند. فراموش نکنید مخاطبان شما از دستگاه های مختلفی استفاده می کنند. شما باید به امکانات مختلف آنها احترام بگذارید.
6- محتوای مفید و کارآمد
سایت شما یک سایت آموزشی است. پس باید محتوای آن جنبه آموزش داشته باشد. خیلی مهم است که اطلاعات را چگونه به محتوا تبدیل کنید و آن را ارائه دهید. جذابیت یک شرط مهم در تولید محتوا است. ممکن است یک محتوا بسیار مهم و قابل توجه باشد اما به علت عدم جذابیت، مخاطب تمایلی به بررسی و دنبال کردن آن از خود نشان ندهد. در نتیجه بدون آنکه بداند، آن را از دست بدهد. از زیاده گویی در محتوای خود بپرهیزید. مخاطبان عموما حوصله توضیحات اضافه و خارج از بحث را ندارند. سعی کنید از محتوای تصویری و محتوای ویدئویی بیشتری استفاده کنید.
اگر سایت شما مربوط به یک فضای دانشگاهی است، بخش های دانشکده های مختلف آن باید به صورت تفکیک شده مشخص باشد تا دسترسی برای دانشجویان راحت تر باشد.
اگر سایت شما، آموزش موسیقی و هنر است ترجیحا از فایلهای ویدئویی بیشتری استفاده کنید.
7- محتوای قابل اشتراک
یکی از راهکارهایی که مخاطبان به شما و هدفتان اعتماد بیشتری می کنند این است که به آنها اختیار ذخیره سازی، دانلود فایلهای اطلاعاتی و اشتراک گذاری را بدهید.
8- امنیت
امنیت سایت آموزشی خود را جدی بگیرید. بسیاری از هکرها می توانند سایت شما را هک کرده و از طریق آن از شما و مخاطبانتان سواستفاده کنند. و یا مطالب شما را به سرقت ببرند. برخی از هکرها اطلاعات مالی سایت و مخاطبینی که عضو سایت هستند را به سرقت می برند.