انتخاب یک دامنه مناسب برای سایت، یکی از مهم‌ترین کارها برای صاحبان سایت است. 9 فاکتور مهم در ثبت دامنه سایت وجود دارد که اگر نام دامنه با توجه به این فاکتورها به خوبی انتخاب شود می‌تواند در موفقیت کسب و کار تاثیر بالایی داشته باشد. در این مطلب درباره سئو دامنه صحبت کرده و مواردی که قبل از ثبت دامنه باید بدانید را مرور می‌کنیم و تاثیر نام دامنه در سئو را مورد بررسی قرار می دهیم.

دامنه چیست؟

قبل از اینکه به آنالیز و بررسی سئو دامنه بپردازیم، دوست دارم به خوبی مفهوم دامنه را درک کنید. دامنه سایت یا Domain یک آدرس اینترنتی منحصر به فرد (Unique) و خوانا برای انسان (human-readable) است که دسترسی به سایت موردنظر را ممکن می‌سازد.

یک دامنه به طور کلی از 3 بخش تشکیل شده است :

  1. Sub domain
  2. Domain Name
  3. Top Level Domain

بررسی اجزای مختلف دامنه

http یا https که در اول آدرس یک Domain می‌بینید پروتکل هستند. فعلا کاری با آن‌ها نداریم. 2 عکس زیر را نگاه کنید و بعد توضیحات را بخوانید تا با ساختار دامنه آشنا شوید.

Root Domain

Domain Name و Top Level Domain در کنار هم Root Domain را تشکیل می‌دهند.

Extension

به TLD گاهی Extension هم گفته می‌شود.

Domain یا زیردامنه چیست؟

ساب دامین یا زیر دامنه قبل از نام اصلی دامنه می‌آید و با یک “.” از آن جدا می‌شود. مثلا اگر ما بخواهیم فروشگاه سایت را راه‌اندازی کنیم. می‌توانیم آدرس shop.DGding.com را به آن اختصاص دهیم. shop یک ساب دامنه برای DGding.com به حساب می‌آید. یا مثلا در آدرس www.DGding.com ، قسمت “www” یک Sub Domain است. استفاده از هر زیر دامنه ای اختیاری است.

Name یا نام دامنه چیست؟

Domain Name قسمت اصلی یک آدرس اینترنتی است. همان بخشی که همه به خاطر می‌سپارند. در واقع شناسنامه سایت شما و هویت کسب و کارتان را مشخص می‌کند. مثلا Domain Name سایت ما، DGding است. این قسمت مهم‌ترین بخش یک دامنه است.

Tld یا top level domain چیست؟

یک سری پسوند هستند که در آخر نام دامنه قرار می‌گیرند و درباره دامنه توضیح می‌دهند. مثل com یا ir. این دو مورد آشنا بودند اینطور نیست؟ اما می‌دانید چقدر TLD در دنیا وجود دارد؟

تقریبا 1500 دامنه سطح بالا (TLD) در کل دنیا وجود دارد. بعضی از آن‌ها بسیار مهم هستند. مثلا .gov بعضی هم ارزش زیادی ندارند. اگر دوست دارید تعداد دقیق این دامنه‌ها را بدانید، سری به آمارگیر سایت ICANN Research بزنید. این سایت مرتب دیتابیس خود را آپدیت می‌کند. حتی گاهی به صورت روزانه.

برخی از TLDهای معروف

com. : به معنی commercial می‌باشد. معمولا برای کسب و کارهای بین المللی استفاده می‌شود و جنبه جهانی دارد.

org. : به معنی Organization می‌باشد. بیشتر برای سازمان‌های غیرانتفاعی استفاده می‌شود. اما هر کسی اجازه ثبت آن را دارد.

net. : به معنی Network می‌باشد. معمولا برای شرکت‌هایی که در حوزه شبکه و اینترنت کار می‌کنند استفاده می‌شود.

edu. : به معنی education می‌باشد. بیشتر هدف سایتهای آموزشی است.

gov. : به معنی Government می‌باشد. سایتهای دولتی از آن استفاده می‌کنند.

ir. : به معنی Iran می‌باشد. همانطور که مشخص است، دو حرف اول کلمه ایران می‌باشد. ir در دامنه به این اشاره می‌کند که بیشتر مخاطبین سایت هدف در کشور ایران قرار دارند.

تاثیر عمر دامنه در سئو دامنه

فرض کنید مثلا سال 1387 دامنه test.ir را ثبت کردید. اما هیچ سایتی را با این دامنه بالا نیاوردید و فقط هر سال دامنه را تمدید کردید. حالا بعد از 10 سال دوست دارید از این دامنه استفاده کنید و یک سایت را به آن دامنه وصل کنید. آیا این Domain امروز 10 سال سن دارد و گوگل برای آن یک امتیاز خاص قائل می‌شود؟

خیر. جواب هر دو سوال خیر است.

اینطور نیست که گوگل عمر دامنه را بر اساس مدت زمان ثبت دامنه حساب کند. طبق صحبت‌های مت کاتز، یکی از مدیران گوگل، آنها اینطور با سن دامنه برخورد نمی‌کنند. بلکه برای گوگل نکات دیگری اهمیت دارند. چیزهایی مثل اینکه اولین بار کی سایت Crawl شده است یا اینکه چه زمانی اولین لینک به آن دامنه داده شده است؟

پس نگران این نباشید که سایت حریف شما دامنه‌ای 15 ساله دارد و الان رسیدن به ارزش آن دامنه برای شما غیرممکن است. اصلا اینطور نیست. تاریخ ثبت دامنه به هیچ وجه برای گوگل اهمیتی ندارد. در واقع آن‌ها به خاطر این از Domain Age استفاده می‌کنند که بین یک سایت قدیمی و یک سایت تازه تاسیس که ممکن است اسپم از آب دربیاید فرق گذاشته باشند. همین.

تاثیر سن دامنه در رتبه‌بندی سایت

مت کاتز در یک ویدئو کوتاه که به سوال یکی از کاربران پاسخ می‌داد، به زیبایی این را توصیف کرد که سن دامنه تاثیری در رتبه‌بندی گوگل ندارد. از نظر او همین که چند ماه در وب حضور داشته باشید و فعالیت کنید، باید منتظر دیده شدن صفحاتتان در نتایج اول گوگل باشید. و در آخر صحبتهایش هم اشاره کرد که محتوای سایت شما ارزش سایت را مشخص می‌کنند و بک‌لینک هایی‌ که از این محتوای باارزش نصیبتان می‌شود. پس خیلی فکرتان را درگیر عمر دامنه نکنید و روی مخاطبین خود تمرکز کنید.

فاکتورهای مهم در ثبت دامنه

نقش دامنه در یک کسب و کار اینترنتی بی‌نهایت مهم است. باید در انتخاب آن بیشترین دقت را داشته باشید. چون مثل یک کسب و کار فیزیکی نیست که با کندن تابلو بالای مغازه و نصب یک تابلوی جدید، برند خود را تغییر دهید. تغییر دامنه مشکلات و شرایط خاص خود را دارد. از طرفی هم در کسب و کارهای فیزیکی شاید خیلی اسم تجاری برای خریداران و بازدیدکنندگان مهم نباشد. اما در دنیای مجازی اینطور نیست. یک نام دامنه جذاب می‌تواند یک قدم محکم در شروع کسب و کار موفقتان باشد.

در انتخاب نام دامنه بسیار دقت کنید. این چیزیست که سالها کنارتان می‌‌ماند. آیا از ته دل دوستش دارین؟

حالا به این سوال رسیده‌اید که چگونه یک دامنه خوب انتخاب کنیم؟ لیست زیر را بخوانید. نکاتی که برای انتخاب دامنه سایت به ذهنم رسید را لیست کردم. اینها همه چیز نیستند. فقط یک سری نکات هستند برای اینکه تا حد ممکن سئو دامنه بشناسید و با مشخصات دامنه های خوب آشنا شوید.

1- به راحتی در ذهن بماند

از انتخاب نام‌های بسیار عجیب یا خاص دوری کنید. ممکن است اول کار جذاب باشند اما به مرور دل کاربر را می‌زنند. یک چیزی انتخاب کنید که به خوبی در ذهن بماند و روان باشد. مثلا سایت دیوار در انتخاب نام دامنه بسیار عالی عمل کرده است. به راحتی این اسم در ذهن می‌ماند و نیازی نیست که برای به یاد آوردن برند این شرکت به زحمت بیفتید.

2- تا حد ممکن کوتاه باشد

فرض کنید نام یک دامنه مثلا 30 حرف داشته باشد. حتی شاید اسم جذابی هم باشد. اما یک مشکل وجود دارد. این اسم‌ها در ذهن باقی نمی‌مانند.

یک سایت دانلودی معروف در ایران وجود دارد که Domain Name بسیار بلندی دارد که دوست ندارم اسم ببرم ولی تایپ کردن این اسم برای کاربران گاهی مشکل است و به نظرم استفاده از دامنه‌های طولانی اصلا درست نیست. همیشه به فکر کاربران باشید. دامین‌های کوتاه به راحتی قابل تایپ هستند و به خوبی در ذهن می‌مانند.

اینجا این جمله معروف Shorter is better صدق می‌کند. هر چه کوتاه‌تر بهتر …

3- به راحتی خوانده و نوشته شود

یک دامین جذاب باید راحت روی زبان بچرخد و بدون هیچ مشکلی خوانده شود. همینطور نوشتن آن هم باید راحت باشد. یکی از موارد مهم سئو دامنه، قابل خواندن و نوشتن بودن آن است.

قبل از اینکه دامین خود را ثبت کنید، چندین و چندبار آن را زمزمه کنید و ببینید چطور به نظر می‌رسد. به شکلهای مختلف آن را نگاه کنید و ببینید آیا نوشتار آن جذاب هست یا خیر. یک Domain انتخاب کنید که همه به راحتی به زبان بیاورند و به همان راحتی بنویسند.

4- معنی و مفهوم داشته باشد

هیچ چیز بدتر از انتخاب یک دامنه بی‌معنی و بی‌هدف نیست. در واقع پشت چیزی که کاربران به عنوان یک آدرس اینترنتی می‌بینند باید یک فکر یا یک ایده قرار گرفته باشد. شما باید بتوانید به این سوال پاسخ مناسبی بدهید. معنی این دامنه چیست؟؟؟

سعی کنید دامنه‌ای انتخاب کنید که مفهوم داشته باشد.

5- معرف حوزه کاری شما باشد

هیچ چیز بدتر از این نیست که یک سایت فروش کتاب داشته باشید که اسم دامنه آن مثلا Mycar.xyz باشد. یا یک فروشگاه لباس که با دامنه seotips.xyz فعالیت کند. نام دامنه‌ای که انتخاب می‌کنید باید نوع کسب و کار شما را مشخص کند.

از اسامی بی‌ربط با صنف خود استفاده نکنید. البته منظورم این نیست که اگر فروشگاه هستید حتما و حتما از کلمه shop در دامنه خود استفاده کنید. مگر سایت ترب در دامین خود چیزی درباره فروش گفته است؟ فقط از اسامی بی‌ربط با حوزه خود استفاده نکنید.

6- تا حد امکان از جداکننده‌ها استفاده نشود

منظورم از جداکننده‌ها کاراکترهایی مثل “–” یا “_” یا امثال این‌ها هستند. به چند دلیل معتقدم نباید از این نوع کاراکترها در اسم دامنه استفاده کرد:

  • سایت شبیه به اسپم به نظر می‌رسد (مثل arzan-seo-iran و دید گوگل نسبت به سایت بد می‌شود)
  • وقتی به کسی می‌گویید کار کمی سخت می‌شود (بعد از هر کلمه باید یک “دش یا دات” بگویید)
  • یک چیز دیگر … معمولا اینجور دامنه‌ها زشت می‌شوند (قبول کنید زیبایی زیادی ندارند)

7- قابل توسعه باشد

فقط امروز را نبینید. امروز که اول کار هستید، شاید تصور اینکه روزی ترافیک زیادی بگیرید و تعداد زیادی از مردم سایت شما را دوست داشته باشند کمی عجیب و رویایی به نظر برسد. اما این اتفاق در آینده می‌افتد. زمانی می‌رسد که شما نیاز دارید خدمات جدیدی به سایت اضافه کنید و سرویس‌های جدیدی ارائه دهید. پس نام دامنه را طوری انتخاب نکنید که بعدها به مشکل بخورید و سرویسی که ارائه می‌دهید با نام دامنه شما تطابق نداشته باشد.

مشکلی که برای دیجی کالا پیش آمد. آنها در شروع کار کالای دیجیتال می‌فروختند و بعد از مدتی تصمیم گرفتند اجناس دیگری اضافه کنند. با اضافه شدن مثلا کتاب به سایت شاید کمی اسم دامنه عجیب به نظر می‌رسید. اما باز هم دیجی کالا به خوبی این مرحله را گذراند. سایت آمازون را هم در نظر بگیرید. با اینکه در شروع کار این سایت فقط یک کتابفروشی آنلاین بود. اما امروزه بزرگترین فروشگاه اینترنتی دنیا است و مدیر اصلی آن آقای جف بزوس از ثروتمندترین افرد در جهان می‌باشد. دقت کنید که امروز آمازون هر نوع کالایی دارد و این اسم همچنان برازنده سایت است و هیچ تداخل اسمی به وجود نیامده است.

8- استفاده از کلمات کلیدی مرتبط

فراموش نکنید کلمات کلیدی همه چیز نیستند. گوگل امروز به حدی پیشرفت کرده که دیگر کاملا وابسته به Keywords نیست.

استفاده از کلمه کلیدی مرتبط با کارتان در دامنه ممکن است یک سیگنال خوب برای موتور جستجو باشد. اما این موضوع چندان مهم نیست. حتی گاهی ممکن است ضرر هم داشته باشد.

نکات قبلی را رعایت کنید و اگر امکانش وجود داشت از کلمه کلیدی هم استفاده کنید. اما همه چیز را فدای آن نکنید.

9- دامنه منحصر به فرد باشد

رعایت این نکته در سئو دامنه بسیار مهم است. که نام دامنه کپی نباشد. سعی کنید شما یک برند شوید که بقیه از آن الهام بگیرند. نه اینکه فقط از یک برند تجاری دیگر به نفع خود استفاده کنید. این کار در بلندمدت اصلا نتیجه خوبی ندارد. پس همین ابتدای کار چیزی بسازید که متعلق به شما باشد. هر چند خیلی هم خارق‌العاده نباشد اما به خودتان افتخار می‌کنید. چون سعی دارید پیشرو باشید تا یک تقلیدکننده.

نتیجه گیری

لازم نیست سال‌ها برای انتخاب دامنه زمان صرف کنید. کسانی را می‌شناسم که انقدر درگیر انتخاب نام دامنه شده‌اند که به کلی کسب و کارشان را فراموش کرده‌اند.

س در بهترین زمان ممکن، بهترین گزینه را انتخاب کنید. فراموش نکنید که از دوستان خود و متخصصین حوزه کسب و کارتان هم کمک بگیرید.

turned_inدسته بندی : بهینه‌سازی موتور جستجو
moreبرچسب : ، ، ،

مطالب مرتبط

موتور جستجو یا Search Engine چیست؟
رسیدن به صفحه اول گوگل

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

فهرست