سئو خارجی یا Off Page SEO یک بخش مهم از دنیای سئو است. قبلا با سئو داخلی یا On Page Seo آشنا شدیم و پارامترهای مربوط به سئو داخلی را بررسی کردیم. در این مطلب میخواهم به مفهوم Off Page Seo بپردازیم و ببینیم از نظر گوگل یا سایر موتور جستجوها چه فاکتورهایی مربوط به Off Page Seo هستند و در رتبهبندی تاثیر میگذارند.
سئو خارجی چیست؟
تمام فعالیتهایی که خارج از سایت ما انجام شده و در نتایج جستجو (Serp) تاثیرگذار است را سئو خارجی می نامند.
چند میلیون سایت در سراسر دنیا وجود دارند که هر روز به تعدادشان اضافه میشود. چند میلیارد صفحه (Page) هم در کل اینترنت به وجود آمدهاند. وقتی کاربر عبارتی را جستجو کرد، موتور جستجو چطور بهترین نتایج را به کاربر نشان دهد؟ آیا سئو داخلی یا On Site کافی است؟ اگر سایت A و سایت B در یک حوزه فعالیت کنند و هر دو سئو داخلی قویای داشته باشند. کدام سایت لیاقت رتبه بالاتر را دارد؟
اینجا مفهوم سئو خارجی شکل میگیرد. اگر هر دو سایت A و B در یک سطح باشند، گوگل اعتبار سایتها را بررسی کرده و سایتی که محبوبتر است را در رتبه بالاتر قرار میدهد.
اوایل که کار سئو را شروع کردم، پیش خودم فکر میکردم اگر یک سایت به بهترین شکل ممکن تولید محتوا کند و کار خودش را درست انجام دهد، حتما به چشم گوگل آمده و نیازی نیست برای رتبه گرفتن دست به دامن Off Page Seo شود. اما اشتباه میکردم. اصلا اینطور نیست. شما هم نباید این موضوع را بیاهمیت بدانید. هر چند که امروزه گوگل و الگوریتمهایش بسیار پیشرفت کردهاند اما هنوز هم Off Page Seo و پارامترهای آن، در رتبهبندی سایتها نقش مهمی دارند.
سئو خارجی شامل چه مواردی است؟
بطور کلی میتوان گفت که حوزه سئو خارجی شامل گستردگی زیادی است که در ادمه برخی از آنها را بررسی میکنیم:
- بک لینک (Back Link)
- شبکههای اجتماعی (Social Medias)
- سئو محلی (Local Seo)
- و …
بک لینک (Back links)
قلب تپنده سئو خارجی بک لینک است. یک پارامتر مهم و تاثیر گذار در موفقیت و سقوط سایتها. هنوز هم گاهی میشنوم که بک لینکها دیگر مهم نیستند یا تاثیر خود را از دست دادهاند. اما واقعا اینطور نیست. شاید کسانی که این حرف را میزنند، هنوز با تکنیکهای 10 سال قبل لینکسازی میکنند و انتظار دارند این کارها نتیجه بدهد. اما در بهترین حالت این تکنیکها بیاثر و خنثی بوده و در بدترین حالت باعث جریمه و پنالتی سایت میشود.
اگر سایت A داخل سایت خود، لینک سایت B را قرار دهد، به سایت B لینک داده است. در حالت کلی این لینک برای گوگل ارزشمند است. چون فکر میکند سایت B بسیار خوب کار کرده که سایت A به آن اشاره کرده است. اما یک سری موارد در لینکسازی باید رعایت شود. در لیست زیر به پارامترهایی که در بک لینک گرفتن و لینک سازی مهم هستند اشاره میکنم. اما قبل از آن با دو مفهوم مهم و جالب در دنیای سئو آشنا شویم.
Authority یا اعتبار دامنه: دامین آتورینی (DA) یک سیستم محاسبه امتیاز در موتورهای جستجو است که توسط کمپانی Moz توسعه داده شده است. این ابزار یک عدد از 1 تا 100 به هر سایت (دامنه) اختصاص داده و هر دامنهای که عدد بالاتری داشته باشد شانس بیشتری برای رتبه گرفتن و حضور در نتایج جستجو دارد.
Moz پارامترهای مختلفی را بررسی کرده و به سایتها امتیاز میدهد مثلا چه تعداد لینک به ریشه اصلی سایت مثلا DGding.com داده شده است. بهتر شدن عدد دامین آتوریتی به صورت لگاریتمی است. یعنی رفتن از عدد 20 به 30 راحتتر از رفتن از عدد 70 به 80 است. ابزارهای زیادی برای محاسبه دامین آتوریتی سایتها وجود دارند. مثلا میتوانید از ابزارهای Keyword Explorer یا Link Explorer که Moz ساخته است، برای پیدا کردن دامین آتوریتی یک سایت استفاده کنید.
Page Authority یا اعتبار صفحه: پیج آتوریتی (PA) یک سیستم شبیه بهDomain Authority است. با این تفاوت که به جای امتیاز دادن به ریشه اصلی دامنه، به صفحات مختلف امتیاز میدهد. یعنی هر پیج در اینترنت یک امتیاز از 1 تا 100 دریافت میکند و هر چقدر این عدد بیشتر باشد نشانه بهتری برای اعتبار آن صفحه است. با Keyword Explorer علاوه بر دامین آتوریتی، پیج آتوریتی صفحه را هم میبینید.
یک بک لینک خوب شامل چه مواردی است؟
یک بک لینک خوب از ویژگی های زیادی برخوردار است که در ادامه به برخی از آنها اشاره می کنم:
قدرت و کیفیت سایت لینک دهنده :
هر چقدر سایتی که به ما لینک میدهد کیفیت بالاتری داشته باشد، بک لینک دریافتی باارزشتر میشود. به این فکر کنید که مثلا سایتی مثل دیجی کالا که ترافیک بسیار بالایی دارد به شما اشاره کرده و در داخل مطالب خود به یکی از صفحات شما لینک بدهد. این از نظر گوگل بسیار باارزش است. حالا فرض کنید سایتی که از نظر گوگل اسپم بوده و پنالتی شده است به شما لینک بدهد. مسلما کیفیت این دو لینک از زمین تا آسمان فرق دارد. بک لینکهای باکیفیت تاثیر فوقالعادهای در سئو سایت دارند.
سایتهای باکیفیت خودشان بک لینکهای زیادی دریافت کرده و صفحات ایندکس شده زیادی در موتور جستجو دارند
مرتبط بودن سایت لینک دهنده با سایت ما:
بک لینک ها تا حد ممکن باید مرتبط با موضوع کاری ما باشند. مثلا فرض کنید یک سایت مثل دیجی دینگ که در حوزه تکنولوژی فعال است، مرتب از سایتهایی در حوزه آشپزی یا روانشناسی یا … لینک بگیرد و بیشتر این سایتها هم بیکیفیت باشند. اینجاست که گوگل شک میکند دیجی دینگ احتمالا مشغول خرید بک لینک است و سعی دارد الگوریتمهای گوگل را فریب دهد. گوگل تمام تلاش خود را میکند تا با سایتهایی که به خرید و فروش لینک میپردازند برخورد کند. مثلا برای دیجی دینگ بک لینک گرفتن از سایتی مثل دیجیتاتو یک اتفاق بسیار خوب است.
فراموش نکنید یکی از پارامترهای مهم در بک لینک، مرتبط بودن آن لینک با حوزه کاری ماست.
تنوع لینکهای دریافتی:
درباره مرتبط بودن حرف زدیم، اما کنار مرتبط بودن تنوع هم بسیار اهمیت دارد. لینکها نباید فقط از یک دامنه خاص و فقط برای یک صفحه خاص از سایت (مثلا صفحه اصلی یا Home Page) دریافت شوند. همه چیز باید طبیعی پیش برود. سایتها بخشهایی مختلفی دارند که میتواند لینکساز باشد. من معتقدم یک سایت باید در لینکهای دریافتی خود تنوع داشته باشد تا به خوبی رشد کند. در لیست زیر چند نمونه از تنوع لینک سازی را نوشتهام.
- لینکهای دریافتی از صفحات خودتان (لینک سازی داخلی)
- لینکهای دریافتی از بخشهای مختلف سایت (فوتر، سایدبار و …)
- لینکهای دریافتی از انجمن ها
- لینکهای نظرات (لینکهایی که از قسمت نظرات سایتها دریافت میکنیم)
- نوع لینکهای دریافتی که No Follow یا Follow باشند
- لینک گرفتن از طریق پست مهمان یا Guest blogging
- و …
تمام روشهای بالا تنوع لینک سازی را نشان میدهند.البته بعضی از این روشها کاملا مزخرف و منسوخ شده هستند، در مطالب آینده نحوه صحیح لینک سازی و باورهای اشتباه درباره بک لینک را بررسی میکنیم.
سئو یک حرفه در حال پیشرفت است. ما باید یاد بگیریم از روشهای قدیمی و اشتباه دست بکشیم و خودمان را با تغییر رفتار کاربران و پیشرفت موتورهای جستجو وقف دهیم.
Text یا متن لنگرگاه:
Anchor Text یا انکرتکست، یک بخش مهم در بک لینک است. انکرتکست متنی است که لینک روی آن سوار شده و به URL مورد نظر اشاره میکند. در سایتها وقتی روی متنی لینک قرار بگیرد، معمولا رنگ یا حالت آن تغییر کرده و کاربر متوجه میشود که با یک لینک طرف حساب است. پس متنی که لینک را نشان میدهد انکرتکست است. انکرتکست معیار مهمی در سنجش بک لینک است. فرض کنید دو سایت متفاوت با دو انکرتکست متفاوت در محتوای خود به صفحه اصلی ما لینک دادهاند.
دیجی دینگ : آژانس دیجیتال مارکتینگ
پکیج های لاغری تضمینی !!!
به نظرتان کدام یک تاثیرگذارتر و مفیدتر است؟ اولی کاملا مرتبط به سایت ما بوده و یک انکرتکست مناسب به حساب میآید.
انکر تکست لینکی که دریافت میکنیم در بک لینک دریافتی نقش مهمی دارد.
در HTML لینکها را با تگ a نشان میدهند. متنی که بین تگ a قرار میگیرد Anchor text است.
تعداد لینکهایی که در صفحه لینکدهنده وجود دارد
گوگل الگوریتم جالبی برای محاسبه ارزش لینکها دارد. در یک صفحه نباید تعداد بسیار زیادی لینک خارجی وجود داشته باشد. در این حالت هم ارزش لینکها کم شده و هم ممکن است گوگل به سایت شما مشکوک شده و شما را اسپم در نظر بگیرد. حالا اگر لینکی که دریافت میکنیم در صفحه خلوتتری از لحاظ تعداد لینک باشد، ارزش بیشتری پیدا میکند. معمولا سایتهایی که خروجی لینک بسیار بسیار بالایی دارند از نظر گوگل به عنوان مزرعه لینک یا اسپم در نظر گرفته میشوند و باید مراقب لینک گرفتن از این سایتها باشید.
بک لینک یک سیگنال بسیار قدرتمند برای موتور جستجو است که نشان میدهد سایت X در دنیای اینترنت اعتبار دارد و سایتها دوست دارند به آن اشاره کنند. البته باید یادآوری کنم که به جز لینکها عوامل دیگری هم در اعتبار سایت برای موتور جستجو وجود دارند.
شبکههای اجتماعی (Social Networks)
شبکههای اجتماعی (Social Medias) روز به روز محبوبتر میشوند و کسبوکارهای باهوش میدانند که باید با این موج جلو رفته و در این شبکهها حضور داشته باشند. من معتقدم هیچ چیز جای وبسایت را پر نمیکند و داشتن یک سایت برای کسبوکار آنلاین حکم نان شب را دارد. هیچوقت نباید تجارت خودمان را فقط بر روی یک شبکه اجتماعی که این روزها مد شده، برپا کنیم. شبکههای اجتماعی دوران اوج و فرود خودشان را دارند اما سایتها همیشه یک جایگاه ویژه در دنیای اینترنت داشته و دارند.
یکی از کارهای مهم ما در سئو خارجی، حضور در شبکههای اجتماعی مطرح است تا برند خود را به مردم نشان دهیم. این فعالیتها میتوانند ترافیک سایت ما را بیشتر کرده و کاربران بیشتری را روانه سایت ما کنند. پس باید دست به کار شویم و در این شبکهها پیج کاری خودمان را ساخته و پروفایلمان را تکمیل کنیم. جدا از برندسازی حضور در شبکههای اجتماعی یک مزیت دیگر هم دارد. گرفتن بک لینک. اکثر مسنجرها و سوشال نتورکهای مطرح، در پروفایل کاربری خود اجازه قرار دادن لینک را میدهند. پس با یک تیر دو نشان میزنیم.
من معتقدم که روح یک کسبوکار آنلاین، وبسایت آن کسبوکار است. توصیه میکنم هیچوقت سایت خود را قربانی Social Networks نکنید.
البته یک نکته را از من داشته باشید. اگر کسبوکارتان کوچک است و تعدادتان هم کم، فعالیتهای اجتماعی را کمی محدود کنید. یک سایت با 3 نفر نیروی انسانی به سختی میتواند مثلا در 7 شبکه اجتماعی محبوب به طور اختصاصی و مفید تولید محتوا کند. پس کار حرفهای روی یک یا دو شبکه اجتماعی، بسیار باارزشتر از کار نصفه و نیمه روی ده شبکه اجتماعی است. پس حواستان باشد خیلی رویایی فکر نکنید.
سئو محلی (Local SEO)
همین الان در گوگل عبارت “رستوران” را جستجو کنید. چه چیزی در نتایج میبینید؟
بهینهسازی محلی سایت یا لوکال سئو، فرآیندی است که کمک میکند نزدیکترین کاربران به کسب و کارمان را از طریق بهینهسازی موتور جستجو جذب کنیم. این فقط محدود به گوگل نیست و موتورهای مطرح دیگر مثل بینگ و یاهو هم از Local Search استفاده میکنند. فرض کنید صاحب یک فروشگاه دوچرخه در استان مازندران هستید، اگر سایت خوبی راه انداخته باشید و کاربری در استان شما و نزدیک به محل فیزیکی فروشگاه شما عبارت “خرید دوچرخه” را سرچ کند. اگر شما را در نتایج ببیند شانس بیشتری برای فروش محصول خود دارید.
لوکال سرچ اتفاق بسیار خوبی در دنیای موتورهای جستجوست. با سئو محلی نتایج بر اساس موقعیت جغرافیایی هر فرد متفاوت میشود. برای مثال در یک کلمه کلیدی خاص، من در تهران نتایج را یک جور میبینم و کاربری در اهواز نتایج را طور دیگر میبیند. یکی از مهمترین مباحث Off Page Seo بحث Local Search است.
نتیجه گیری
در این مطلب اهمیت سئو خارجی را بررسی کردیم و فهمیدیم برای رتبه گرفتن در گوگل، فقط On Page Seo کافی نیست و باید روی سیگنالهایی که موتور جستجو خارج از سایت ما درباره تجارت ما دریافت میکند کار کنیم. اهمیت بالای لینکها را درک کردیم و مطمئن شدیم هنوز هم لینکها یکی از عوامل تاثیرگذار در رتبهبندی سایتها هستند. گفتیم در Off Site Seo به جز بک لینک، مباحث مهمی مثل شبکههای اجتماعی و جستجوی محلی هم وجود دارند که نباید از قلم بیفتند.