با بررسی وبلاگ های مختلف و سایتهای شخصی و تجاری بسیاری از مجموعهها به این نتیجه میرسیم که بسیاری از افراد، هنوز همهی کاربردها و تکنیکهای سئو سایت را جدی نمیگیرند و شاید به این علت، در فرایند تولید محتوا، جایگاه ویژه و مناسبی را به بهینه سازی محتوا برای موتورهای جستجو اختصاص نمیدهند. به همین علت در این مطلب 10 کاربرد مهم و کلیدی سئو برای سایت را مورد بررسی قرار میدهیم.
دلایل استفاده از سئو برای سایت
در ادامه به 10 دلیل مهم برای استفاده از تکنیک های سئو در جهت بهینه سازی سایت و بهره مندی از کاربردهای متعدد آن می پردازیم.
1- کسب ترافیک بیشتر
بدیهیترین نکتهای که میتوان به عنوان مزیت سئو و اهمیت استفاده از تکنیکهای سئو سایت مطرح کرد، افزایش ترافیک وبسایت است.
نمیتوانید برای همیشه، روی بازدیدکنندگان دوست و آشنا و معرفی وبسایت و مطالبتان توسط آنها حساب باز کنید. حتی بک لینک های سایت های دیگر هم، ظرفیت محدودی دارند.
هر روز و هر شب هم نمیتوانید در استوریهای اینستاگرام مخاطبان خود را با گفتن جملههایی مانند اینکه لمس کنید و بالا بکشید به سایتتان هدایت کنید.
بهترین دوستی که میتواند همیشه مراقب شما باشد و مطالبتان را بیچشمداشت به دیگران معرفی کند، گوگل است.
اگر در پرترافیکترین سایتها هم، بنر تبلیغاتی داشته باشید یا در مقالههای خود در قالب توصیهی دوستانه به مخاطبان یا مثلاً رپورتاژ آگهی به شما لینک بدهند، در نهایت، درصدی از ترافیک آن سایتها را جذب خواهید کرد.
اما وقتی برای سئو سایت وقت میگذارید، درصدی از کل جمعیت جستجوگر آنلاین را که اتفاقاً دقیقاً در جستجوی حرفهای شما هستند جذب میکنید. ضمن اینکه این سهم نیز، با تلاش و کوشش شما میتواند افزایش پیدا کند.
البته باید این نکته را به خاطر داشته باشید که رابطهی میان جایگاه شما در صفحه نتایج جستجو و ترافیک ورودی از طریق سئو، غیرخطی است. یعنی یک تغییر کوچک در جایگاه، میتواند تغییری بزرگ در ترافیک ایجاد کند. پس با کوچکترین تغییر، تفاوتی جدی در ترافیک ایجاد میشود.
2- کسب اعتماد بیشتر
بازدیدکنندهای که خودش مطلبی را جستجو میکند و به شما میرسد، معمولاً در مقایسه با کسی که شما به هر روش دیگر، از او خواهش میکنید به سایتتان سر بزند، به سایت شما اعتماد بیشتری خواهد داشت. البته به شرط اینکه با یک مطلب ضعیف و غیرمستند و تجاری با هدف فریب مخاطب، روبرو نشود و حسن نیت شما را حس کند.
اینکه مخاطب حس کند خودش در فضای وب جستجو کرده و مطالب شما را یافته و کشفکرده است، از نظر ماهیت کاملاً با اینکه حس کند توسط شما به سایت هدایت شده است تفاوت دارد.
ممکن است با خودتان بگویید، وقتی کسی من را میشناسد یا مثلاً در شبکه های اجتماعی حرفهایم را دنبال میکند، به پیشنهادم هم اعتماد خواهد کرد.
این حرف درست است. اما فراموش نکنید که در این حالت، شما دارید اعتبار خود را خرج محتوای خود میکنید. در حالی که وقتی برای تولید محتوا زحمت کشیدهاید و معتقدید که واقعاً حرفهای مفید و ارزشمندی مطرح کردهاید، چرا نباید محتوای شما برای افزایش اعتبار شما خرج شود؟
3- کسب اعتبار بیشتر
فرض کنید سایت خود را به یک نفر معرفی میکنید و او میخواهد اعتبار سایت شما را بررسی کند.
قاعدتاً او اگر فرد متخصصی باشد حداقل سه روش را بهکار خواهد گرفت:
- چند مورد از مطالبتان را میخواند و ارزیابی مستقیمی از محتوا شما خواهد داشت.
- رتبه سایت شما را به عنوان برآوردی از میزان مخاطبانتان چک میکند.
- جستجوی چند کلمه کلیدی مرتبط با موضوع سایتتان را انجام میدهد.
ممکن است در مورد رتبه سایت، بتوانید این بهانه را بیاورید که مطالبتان تخصصی است و مخاطبان کمی دارد و نباید کسی انتظار مخاطبان انبوه داشته باشد؛ اما اینکه گوگل هم حاضر نیست مطالب شما را به دیگران پیشنهاد کند، دیگر به سادگی قابل پذیرش نیست.
جملهی سئو هم به هر حال یک سری تکنیک است حدود پنج یا ده سال پیش معنا داشت. هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی هر روز بیشتر از پیش قدرتمند میشود و پیشنهاد نشدن توسط موتورهای جستجو میتواند تا حدی به این معنا باشد که شما به نیازها و دغدغههای مخاطبان در فضای آنلاین توجه ندارید و برای دل خودتان مینویسید.
4- کسب رتبه بهتر
هر چقدر هم که بگوییم رتبه سایت مهم نیست و ارزش آن، امروز کمتر از گذشته است که واقعاً هم این چنین است، باز هم، رتبه سایت در دنیا و یا در کشور و صنعت حوزهی فعالیتتان یکی از معیارهای قضاوت اولیه در مورد سایت شماست.
از این منظر میتوان رتبهی سایت را به تأثیرگذاری اولیه در مهارت ارتباطی تشبیه کرد که ما انسانها، فراتر از کیف و کفش و لباسمان هستیم؛ اما این را هم میدانیم که در نخستین نگاه، همین معیارها روی قضاوت دیگران تأثیر میگذارد و برای اصلاح آنها، به زمان و صرف انرژی نیاز داریم.
پس با وجودی که رتبهی سایت نباید دغدغهی اول ما باشد، منطقی است که جایی را در میانه یا انتهای فهرست دغدغههایمان، به آن اختصاص دهیم.
کم نیستند کسانی که فکر میکنند رتبه سایت یا وبلاگ، نشانهای از میزان فعالیت صاحبان سایت و وبلاگ است و برای حفظ رتبهی سایت، باید پیوسته مطالب جدید بنویسند و منتشر کنند.
بحثی در این نیست که نشر دائمی مطلب و بهروز کردن محتوا، میتواند مخاطبان شما را حفظ و مشغول کرده و به تبع آن، رتبه سایت شما را نیز بهبود دهد.
اما این هم که با به روز نکردن سایت و وبلاگ، رتبهی شما نابود شود و دیگر هیچکس از سایتتان بازدید نکند هم قابل قبول نیست.
اگر بخشی از ترافیک سایت شما توسط گوگل و سایر موتورهای جستجو تأمین شود، وقتی سایت را بهروز نمیکنید، صرفاً فاصلهی بازدید مخاطبان دائمیتان افزایش پیدا میکند.
اما در عین حال، ترافیک ورودی موتورهای جستجو، میتواند رونق سایت شما را تا حد خوبی حفظ کند.
5- ایجاد تاثیرات بلند مدت
در صورتیکه تمایلی به سئو نداشته باشید چه جایگزینهایی برای سئو سایت وجود دارد؟ برخی از این موارد را با هم مرور کنیم:
- بنر تبلیغاتی روی سایتهای دیگر
- تبلیغ بازدید از سایت در پستهای شبکه های اجتماعی
- تبلیغ در قالب Google AdWords
- انجام ایمیل مارکتینگ
- هدایت مخاطبان با پست های کانال تلگرام
هیچیک از اینها، روشهای نادرستی نیستند. اما باید به خاطر داشته باشید که ویژگی مشترک آنها، مقطعی بودنشان است. شما بودجهای را در نظر میگیرید و تا زمانی که آن بودجه صرف شود، تبلیغ کردن هم ادامه پیدا میکند.
برای اینکه مخاطبان رسانه های اجتماعی را هم به سایت خود هدایت کنید، لازم است پیوسته محتوای جدید تولید کنید چون نمیتوانید هر روز بیمقدمه، دوباره لینک مطالبتان را بازنشر کنید و از دیگران بخواهید روی آن کلیک کنند.
پس در نهایت به این نتیجه میرسیم که مزیت اصلی سرمایهگذاری روی سئو سایت این است که اثر آن، در بلندمدت باقی میماند و تلاش برای حفظ جایگاه در صفحه نتایج جستجو هم، کمتر از آلترناتیوهای دیگر، وقت و پول و منابع شما را به خود اختصاص خواهد داد.
6- ایجاد برندسازی بهتر
فرض کنید روی یک موضوع تخصصی مثلاً تولید سیستمهای ارتباط با مشتری فعالیت میکنید.
اگر کسانی که در گوگل، کلمات وابسته به این موضوع را جستجو میکنند، همواره نام شما یا کسب و کارتان را در نخستین گزینهها ببینند، به تدریج نام شما و موضوع فعالیتتان در ذهن آنها با هم تداعی خواهد شد.
اگر تلاشهایتان ادامهدار و اثربخش باشد، بعید نیست به جایی برسید که با جستجوی موضوع تخصصی، گوگل به عنوان سوال مرتبط، نام شما را هم پیشنهاد دهد.
چنین دستاوردهایی چه در قالب برندسازی شخصی و چه برای برندسازی در سطح کسب و کار بسیار ارزشمند هستند و کاملاً توجیه دارد که برای کسب آنها، وقت بگذارید.
7- کمک به درک مخاطبان
پس از اینکه مدتی برای سئوی سایت خود وقت میگذارید، در گزارشهایی که کنسول سرچ گوگل در اختیارتان قرار میدهد، میتوانید سایت سوالها یا همان Query های مخاطبان را هم ببینید. سوالهایی که آنها مطرح کردهاند و شما در آنها رتبهی خوبی نداشتهاید.
مثلاً شما دربارهی نرم افزار منابع انسانی مطلبی منتشر کردهاید و بعداً میبینید که سوالی با عنوان تاریخچه منابع انسانی هم پرسیده شده. اما شما معمولاً در رتبهی ۱۰ تا ۲۰ بودهاید و کسی روی مطلبتان کلیک نکرده است و فقط در فهرست نتایج، مشاهده شدهاید و اصطلاحاً Impression بدون کلیک داشتهاید.
در اینجا متوجه میشوید که مخاطبانتان به تاریخچه منابع انسانی هم علاقه دارند و میتوانید در این زمینه هم برایشان بنویسید.
به این ترتیب، پس از مدتی، گوگل در کنار سایر ورودیها و بازخوردها، میتواند به شما در تعریف و تدوین تقویم محتوا کمک کند.
8- کمک به انتخاب مخاطبان
پس از بخش بندی مشتریان و انتخاب گروههای هدف، نوبت به جذب این گروهها میرسد.
روشهای مختلفی برای جذب گروههای هدف وجود دارد و انتخاب کلمات کلیدی مناسب هر گروه، یکی از آنهاست.
به عنوان مثال ساده، دو گروهی که تبلیغات اینترنتی و دیجیتال مارکتینگ را جستجو میکنند، الزاماً از یک جنس نیستند چون گروه اول، مبتدیتر هستند و اطلاعات سادهتری میخواهند.
شما با انتخاب کلمات کلیدی مناسب و صرفنظر کردن از برخی کلمات کلیدی دیگر، میتوانید گروه مخاطبان مورد نظر خود را جذب کنید.
این مخاطبان، چه برای دوستی در یک وبلاگ کاملاً شخصی و چه به شکل مشتری به عنوان ورودی قیف فروش، میتوانند گزینههای بهتری باشند.
البته این روش، هرگز قطعیت کامل ندارد؛ اما سایر روشهایی مانند تبلیغ در رسانه تخصصی نیز، قطعیت کامل ندارند و صرفاً در حد یک پالایش اولیه به شما کمک میکنند.
9- کسب ورودیهای متعدد
در حالت عادی، مهمترین صفحهی اغلب سایتها و وبلاگها، صفحهی اصلی یا همان Home Page آنهاست.
اما وقتی چند صفحهی دیگر خود را هم با سئو تقویت کنید، ورودیهای متعددی برای سایتتان به وجود خواهد آمد. در این حالت، هر یک از این ورودیها، یک صفحهی لندینگ مستقل خواهد بود و بسته به موضوع آن صفحه، میتوانید طراحی سایت را هم تغییر دهید.
به عنوان مثال، وقتی کسی با جستجوی معرفی کتابهای مارکتینگ به سراغ ما میآید، ما میدانیم که اولویت اول او، کتاب و کتابخوانی است. پس حجمِ غالبِ مطالب صفحه را هم به معرفی کتابهای مارکتینگ و بازاریابی اختصاص میدهیم.
چنین فردی، اگر معرفی چند کتاب را بخواند و با فضای سایت و نوع نگاه کتابها و نویسندگان و دانشمندان آشنا شود و سپس به صفحهی اول سر بزند، قضاوت و ارزیابی مثبتتری نسبت به سایت در مقایسه با کسی که مثلاً به توصیهی دوستانش به سایت سر زده خواهد داشت.
به بیان دیگر داشتن چند صفحهی ورودی قدرتمند به کمک سئو، دست شما برای مدیریت و طراحی نقشه سفر مشتری بازتر خواهد کرد.
10- کسب رضایت بیشتر
امروز دیگر سئو سایت را نباید به عنوان مجموعهای از تکنیکها ببینید.
اصطلاحِ نوشتن برای موتورهای جستجو و قرار دادن آن در مقابلِ نوشتن برای مخاطب، هر روز کمتر از گذشته معنا پیدا میکند. به تدریج، هر چه بیشتر رضایت مخاطب را تأمین کنید، موتورهای جستجو هم راضیتر میشوند و این روندی است که هر روز، بیش از پیش میتوانید آن را مشاهده و تجربه کنید.
رعایت توصیههای سئو هم اگر توصیههایی بهروز باشند و شما را به جزئیات تکنیکی محدود نکنند، در نهایت، شما را به مخاطبانتان نزدیکتر خواهد کرد. بنابراین توجه به سئو دیگر به معنای چشم برداشتن از مخاطب و درگیر شدن با موتورهای جستجو نیست. بلکه میتواند به معنای تأمین همزمان رضایت مخاطب و موتورهای جستجو باشد.
اهمیت سئو سایت
فرض کنیم که توضیحات بالا شما را دربارهی اهمیت سئو قانع کرده است که برای سئو وقت بگذارید.
گام بعدی این نیست که دنبال متخصص سئو سایت بگردید یا به سراغ جنبههای تکنیکی پیچیده و خستهکننده بروید.
فعلاً در نخستین گامها، نکات مطرح شده در مطالب دیگر را بخوانید و کارهایی مانند تصمیمگیری دربارهی کلمات کلیدی و انتخاب چند سنگ زیربنا یا همان صفحات ریشه و نیز لینک سازی داخلی را انجام دهید.
همین کارهای ساده، آنقدر برای شما خروجی ایجاد خواهد کرد و به شما انگیزه خواهد داد که به تدریج، به یادگیری نکات تخصصیتر بپردازید.
در انتها اگر شما هم کاربردهای دیگری برای سئو سایت میشناسید که نشان دهنده اهمیت و تاثیر استفاده از تکنیکهای سئو است، خوشحال میشویم آنها را با ما به اشتراک بگذارید.